Aktuality z městské části

MČ Praha 10 bude řešit budoucnost bytových domů v Malínské ulici

MČ Praha 10 chce v ulici Malínská postavit nový objekt určený pro dostupné nájemní bydlení. Vzniknout má na místě současného komplexu bytových domů, jenž je zanedbaný, a vzhledem ke svému experimentálnímu původu prakticky nerekonstruovatelný. O budoucnosti stavby, kterou má Desítka ve své svěřené správě, bude jednat s novým vedením Magistrátu hl. m. Prahy. 

Publikováno: 15.12.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Bydlení a nemovitý majetek3788

Objekt ve Strašnicích se dostal do povědomí široké veřejnosti na konci listopadu, kdy ho obsadila skupina squatterů. Požadovala, aby v něm vzniklo kulturní a sociální centrum. Poté, co na místo přijeli zástupci radnice v čele se starostou Martinem Valovičem, squatteři pod příslibem dalšího jednání budovu opustili.

„Další schůzka se zástupci squatterů proběhla v minulém týdnu a byl jsem překvapený její věcností. Vysvětlili jsme jim, že domy v Malínské se musí zbourat a následně tam plánujeme vybudovat nájemní bydlení, což je řešení, které tomuto místu dá nové smysluplné využití. Pro účely komunitního a sociálního centra se do konce ledna pokusíme vytipovat jiný vhodný prostor,“ říká starosta MČ Praha 10 Martin Valovič (ODS).

Objekt v Malínské je už několik let adeptem na demolici. „Situace s bydlením se v Praze diskutuje už mnoho let, budova v Malínské je ale zároveň mnoho let bez využití. Správnou cestou je proto tento prostor proměnit, využít, a přijít s kvalitním projektem pro nájemní bydlení. Roste počet lidí, kteří na vlastní bydlení nedosáhnou. Města a městské části mohou a měly by v této situaci pomoci i proto, že takové bydlení má vliv na život a dění ve městě. Byty pro mladé rodiny, ale i klíčové profese do města mohou hodně přinést. Hlavně proto by měly vznikat projekty s nájemními domy. Brownfield v Malínské k tomuto vybízí a my budeme dělat všechno pro to, aby dostal v dalších letech co nejjasnější obrysy,“ popisuje Radek Lojda (TOP 09), který je na vršovické radnici místostarostou pro bytovou politiku, dotace a také bezpečnost.

Blok na sebe navazujících pětipodlažních bytových domů byl zkolaudovaný v roce 1961, a jednalo se o domy postavené jako experimentální. Byly tedy využívané i specifické, nepříliš obvyklé materiály a postupy. I proto budovy nevyhovují současným standardům bydlení, a navíc mají velmi nedostatečné protipožární zabezpečení a statické problémy u některých konstrukcí.