Aktuality z městské části

Jaká má být škola podle dětí? Vyhlásili jsme dětskou soutěž!

Škola je základ života. Většina z nás v ní stráví velkou část života. Městská část Praha 10 se proto zeptala dětí ze škol na Desítce, jak si představují tu svou vysněnou. To vše bez jakékoli bariéry - děti mohly psát, kreslit, malovat i využívat moderní technologie. Nejlepší díla vedení Prahy 10 odmění a zároveň v nich hodlá najít také inspiraci pro výuku, například na znovuobnovené strašnické Základní škole V Olšinách, která přivítá první žáky ve školním roce 2025/26. 

Publikováno: 25.03.2024
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Školství5077

Soutěž “Jak si děti představují svoji vysněnou školu?” proběhla na všech základních školách na Desítce od poloviny ledna do poloviny března. Každý žák, žákyně, a dokonce skupina žáků měli možnost poslat do soutěže své nápady téměř v jakékoliv formě a podobě. Ať už šlo o kresby, modely, eseje, fotografie či videa. 

Porota složená z pedagogů, zástupců PedF UK katedry výtvarné výchovy a zástupců společnosti Společnost pro kreativitu ve vzdělávání, o.p.s. si nakonec vybrala z kategorie:

  1. 2D - Vysněná třída - Ester Šaróková, Škola, která tě vezme na cestu časem - Natálie Sušilová, Naše představa vysněné školy - Kseniia Solina, Anna Tejklová, Brigita Zemanová, Magdalena Šašková, Karla Balínová, Emily Rodingerová, Františka Hovorková, Natálie Suchánková, Nikol Čížková, Nikol Strnadová, Daniel Rousek
  2. 3DRelaxační patro (3D TISK) - Aneta Brandejsová, Škola na stromě - Eliška Macková a Markéta Sádlová, Základní škola AQUA - Šárka Wildová, Magdalena Lojdová, Lucie Švejcarová
  3. Fotografie - Vysněná škola - Anna Stružská, Zelená škola - Lucie Formánková, Škola plná sourozenců - žáci ZŠ Eden
  4. Video - Farma - 5. A ze ZŠ Olešská, ZŠ Eden - třída 9.C, Hrad - 5. A ze ZŠ Olešská
  5. Psaný projev - Pozor, přijde inspektor!, - Nikola Čechová, Naše ideální škola - Viktorie Chaloupková a Bergen Roos, Etapa dvě - Jirka Pekárek

 

“V dnešním světě moderních technologií je kreativita jednou z nejdůležitějších vlastností. A na všech dílech, které k nám dorazily, vidíme, že děti na Desítce kreativní jsou. Myslím, že se u nich můžeme inspirovat,” říká Ondřej Počarovský, radní pro oblast školství z TOP 09. 

“Základní školy dostávají řadu zpětných reakcí, od rodičů, od zřizovatele, od ministerstva, ale často se zapomíná na ty možná nejdůležitější, tedy na samotné žákyně a žáky. Chtěli jsme to napravit a jasně ukázat, že nás jejich názor zajímá. Chci všem dětem poděkovat za jejich nápady a všem učitelům a učitelkám za to, že nám soutěž vůbec pomohli zrealizovat. Budeme dělat vše pro to, aby podle představ dětí byla nejen nová Základní škola V Olšinách, ale všechny desítkové školy,” dodává radní Počarovský. 

Slavnostní předání cen dětem proběhne 2. dubna v rámci Dne dětské knihy. Nejlepší díla budou oceněna knihami, audioknihami a čtečkami knih. Nejlepší díla najdete v galerii a také se o nich zmíníme v měsíčníku naší městské části.