Aktuality z městské části

Desátá městská část podpoří služby pro děti a mládež, Ulitě a YMCE poskytne 3,2 miliony korun

MČ Praha 10 finančně významně podpoří provoz nízkoprahového zařízení a terénní služby pro děti a mládež. YMCE, která u Botiče provozuje klub Decima, poskytne 2,5 milionu korun. Domě dětí a mládeže Praha 3 - Ulita pak radnice na terénní činnost přispěje 700 tisíci korunami. Individuální dotace pro obě spolupracující organizace, jež se na Desítce na poli sociální práce vhodně doplňují, schválilo pondělní Zastupitelstvo Desítky.

Publikováno: 14.04.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Granty a dotace, Sociální oblast a zdravotnictví3645

Nízkoprahové zařízení Decima na území desáté městské části funguje od roku 2021. Ve Vršovicích ho provozuje YMCA, nejstarší mládežnická organizace na světě, která uspěla ve veřejné nabídce na pronájem nebytových prostor. 

„Nízkoprahový klub na Desítce dlouhodobě a citelně chyběl! To, že se ho podařilo postavit a zprovoznit, považuji za velký úspěch a malý zázrak. Služby poskytované Ymcou na Praze 10 historicky chyběly. Desítkové děti musely dříve takové služby využívat mimo naši městskou část. Klub pro děti a mladistvé ve věku 6-19 let, kteří se mohou na multifukčním hřišti i ve velmi dobře vybavených vnitřních prostorech věnovat rozmanité zájmové činnosti a současně mají možnost řešit s kvalifikovaným personálem své životní situace, například potíže ve škole, v rodině, partnerských vztazích či s nevhodným životním stylem. YMCA je navíc velice aktivní při pořádání akcí pro veřejnost.“ shrnuje Michal Kočí (Piráti), radní MČ Praha 10 pro sociální oblast, zdravotnictví a bezpečnost. 

Terénní program Streetwork Beztíže je naproti tomu zavedenou sociální službou, kterou na Desítce poskytuje DDM Praha 3 – Ulita již od roku 2012. „Buduje podpůrnou a preventivní sít' pro děti a mládež. Působí napříč naší městskou částí, zejména na místech, kde dochází k vyšší koncentraci cílové, zejména se jedná o dopravní uzly, parky, ubytovny, hřiště, nákupní centrum Eden. Organizace rovněž pořádají mimopražské pobyty, při kterých klienti z řad mládeže poznávají lépe sebe sama a zdokonalují se v sociálních dovednostech,“ upřesňuje radní Kočí.

„Ulita a YMCA spolu úzce na území Prahy 10 spolupracují a jejich činnost směrem k dětem a mládeži se velmi vhodně doplňuje,“ dodává Michal Kočí.