Aktuality z městské části

Chcete se stát přísedícím u obvodního soudu?

Obvodní soud pro Prahu 10 potřebuje získat několik nových přísedících do občanskoprávních senátů k vyřizování pracovněprávních sporů podle zákoníku práce.

Publikováno: 21.05.2015
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Malešice, Michle, Strašnice, Vinohrady, Vršovice, Záběhlice, Různé960

Co výkon funkce přísedícího znamená?

Přísedící jsou zástupci laické veřejnosti, kteří se podílejí na rozhodovací činnosti soudu. Senát s účastí přísedících (2 přísedící doplňuje 1 soudce) rozhoduje ve věcech občanskoprávních a v trestním řízení.

Jaké jsou předpoklady pro výkon funkce přísedícího?

Soudcem přísedícím může být zvolen státní občan České republiky (dále jen „občan“), který je plně svéprávný a bezúhonný, jestliže jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že bude svou funkci řádně zastávat, v den ustanovení dosáhl věku nejméně 30 let a souhlasí se svým ustanovením za přísedícího.

Přísedícím může být zvolen občan, který je přihlášen k trvalému pobytu v obvodu zastupitelstva, jímž je do funkce volen, a v obvodu soudu, pro který je do funkce volen, nebo který v těchto obvodech pracuje.

Přísedící současně nesmí vykonávat funkci, se kterou je funkce přísedícího neslučitelná (např. prezident, člen Parlamentu ČR).

Jaké je funkční období přísedícího a jaké jsou časové nároky výkonu funkce?

Přísedící jsou voleni do funkce na dobu 4 let. Senátní věci se soudí v 90% případů dopoledne, cca 2x měsíčně (většinou 3 - 5 hodin).

Jaké jsou pracovněprávní a ekonomické aspekty výkonu funkce přísedícího?

Pracovněprávně se u přísedícího jedná o výkon veřejné funkce. Je překážkou v práci z důvodu obecného zájmu a zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci pracovní volno v nezbytně nutném rozsahu.

Přísedícím, kteří jsou v pracovním poměru, přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku. Přísedícím, kteří nejsou v pracovním poměru, nahrazuje ušlý výdělek stát ve výši podle platných předpisů. Stát hradí přísedícím též hotové výdaje, které s výkonem funkce vzniknou. Přísedícím dále přísluší paušální náhrada, která v současné době činí 150,- Kč btto za den (bez ohledu na délku líčení), stravné dle aktuální vyhlášky, pokud účast u hlavního líčení přesáhne 5 hodin, činí 67 - 80 Kč  dle délky líčení (5 - 12 hodin). Náhrada je stanovena vyhláškou č. 44/1992 Sb. o náhradách za vykonávání funkce přísedícího, ve znění vyhlášky č. 313/1995 Sb.

Uchazeč o funkci přísedícího nese všechny náklady spojené s doložením splnění zákonných podmínek (zejména správní poplatek za výpis z RT ve výši 100,- Kč). Žádost o vystavení lustračního osvědčení může za uchazeče podat úřad (taková žádost je od poplatku osvobozena).

Jaké doklady zájemce dokládá?

Kandidáti budou úřadem vyzváni k doložení souhlasu s kandidaturou, osobního dotazníku, vč. stručného profesního životopisu, výpisu z rejstříku trestů ne staršího 3 měsíců, lustračního osvědčení (originál k nahlédnutí a pořízení fotokopie, nevztahuje se na osoby narozené po 1. prosinci 1971), čestného prohlášení podle zákona č. 451/1991 sb. v platném znění (osvědčuje skutečnosti, které neověřuje lustrační osvědčení).

Dále si úřad vyžádá vyjádření předsedy soudu k navrženým kandidátům a v případě kladného vyjádření následuje volba přísedících zastupitelstvem (kandidáti jsou na zasedání zastupitelstva ke své volbě zváni).

Co je tedy třeba udělat v případě zájmu?

Zákonnou pravomoc navrhovat kandidáty pro výkon funkce přísedícího mají výhradně členové zastupitelstva podle § 64 odst. 3) zákona č. 6/2002 Sb. o soudech a soudcích v platném znění. Občané, kteří by o výkon funkce přísedícího měli zájem se tedy mohou obracet na své zvolené zástupce. Uvádíme kontakty na předsedy všech zastupitelských klubů, je možné hlásit se do konce května:

Kde získáte více informací?

Více informací k výkonu funkce přísedícího lze získat na telefonním čísle úřadu 267093568, případně nás můžete kontaktovat e-mailem ladak@praha10.cz).