Aktuality z městské části

Akciové společnosti Prahy 10 mají nové vedení

Výměnou představenstva akciové společnosti Praha 10 - Majetková, a.s. včetně  dceřiných firem odstartovala zásadní změna v jejich fungování. Holding dosud vygeneroval celkovou ztrátu přes 50 milionů korun. Cílem současné radniční koalice (VLASTA, Piráti, ODS) je efektivní kontrola a využití akciovek ku prospěchu obyvatel desáté městské části.  

Předsedou představenstva Praha 10 - Majetková, a.s. se stal nominant Pirátů Ivan Bleyer. „Je třeba zdůraznit, že jde o krizový management s přibližně půlročním mandátem,” uvedla první místostarostka Jana Komrsková (Piráti), která má městské akciovky v gesci. Bleyer se krizovým řízením v soukromých firmách zabývá řadu let. „Do dozorčí rady patří zástupci občanů, tedy zvolení politici, do představenstev, což je výkonný orgán, profesionální manažeři. Tento systém budeme striktně dodržovat,“ doplnil místostarosta Filip Humplík (ODS).

Úkolem krizového managementu je zmapovat současnou situaci, poté bude na vedení firem vypsáno otevřené výběrové řízení. Radniční koalice chce složitý holding zjednodušit a změnit jeho funkční a kompetenční strukturu. „Chceme celý holding transformovat ve společnost, která bude občanům naší městské části skutečně sloužit, a ne na nich vydělávat,” zdůraznila Jana Komrsková.

S aktivitami, které spadají do činnosti těchto akciových společností, se občané Prahy 10 setkávají velmi často, aniž by to mnohdy tušili. Společnosti mají široké spektrum působnosti, například správu volnočasového areálu Gutovka, farmářské trhy, správu bytového domu Malešice nebo problematický provoz Horského hotelu v Janských Lázních a celý projekt škol v přírodě.

Mateřská společnost Praha 10 - Majetková, a.s. byla založena v roce 2004. Základní kapitál činí 170 milionů korun. Jediným akcionářem byla a stále zůstává MČ Praha 10. Základní kapitál dceřiných firem Praha 10 - Služby, a.s. a Praha 10 - Rekreace, a.s. je 136,5 milionů korun.

 

Mgr. Adéla Pobořilová
tisková mluvčí
adela.poborilova@praha10.cz