O čem se mluví

Úklid veřejného prostoru – rozdělení kompetencí mezi MČ a TSK

Úklid na ulicích je důležitý, když se někde vyskytne nepořádek, je nutné ho uklidit. V rámci péče o veřejný prostor lze na území Prahy 10 konstatovat, že naprostá většina prostranství je ve vlastnictví hlavního města Prahy a ve správě jím zřízených organizací. Zejména se jedná o Technickou správu komunikací hl. m. Prahy, a.s. Zjednodušeně v péči hl. m. Prahy jsou např. všechny pozemky komunikace zahrnující vozovku, chodníky a přilehlé pásy zeleně.

Publikováno: 15.05.2024
Kategorie: Článek, O čem se mluví5156

Parky má na starosti MČ
V případě veřejně přístupné zeleně, jako jsou parkové plochy a sídlištní zeleň, zajišťuje pravidelný úklid městská část Praha 10. Obdobná situace je i u většiny náměstí, která jsou převážně vymezena jako prostranství zeleně a pečuje o ně opět MČ Praha 10. Hlavní město má ve správě většinou jen zbytkové plochy zeleně, roztroušené po celém území Prahy 10. Městská část a hl. m. Praha na zajišťování úklidů průběžně spolupracují.

 

Kde nemá MČ pravomoc
V rámci veřejných prostranství jsou zároveň i další pozemky ve vlastnictví jiných státních či městských organizací, soukromých právnických a fyzických osob. Městská část nemá pravomoc úklid těchto ploch zajišťovat. Z tohoto důvodu je při zjištění problémů na základě podnětů občanů, složek policie nebo v rámci vlastní kontrolní činnosti vlastník vyzýván k zajištění úklidu, a to i opakovaně.