O čem se mluví

Péče o čistotu veřejných prostranství a zakázky na úklid chodníků

Na území Prahy 10 v současnosti dochází postupně ke změně organizací odpovědných za péči o čistotu veřejných prostranství. V předcházejících desetiletích úklid vozovek pro hlavní město Praha prováděla TSK, a.s. Na tom se nic nebude měnit ani do budoucna. Úklid chodníků na své náklady pak zajišťovala převážně MČ Praha 10 na pozemcích ve vlastnictví Prahy, a to ve veřejném zájmu. Od loňského roku úklid na chodnících realizovala pokusně též TSK, a.s. V letošním roce je již tento úklid již komplexnější. Souběžně je úklid zajišťován i ze strany MČ. V letošním roce ale uplyne platnost stávajících smluv městské části na úklid chodníků, a dojde tak od následujícího roku ke změně.

Publikováno: 18.06.2024
Kategorie: Článek, O čem se mluví5222

Přibude doplňkový úklid
Hlavní odpovědnost za čistotu v rámci komunikací bude mít vlastník, tedy přímo hl. m. Praha, realizaci úklidu bude zajišťovat TSK, a.s. MČ Praha 10 hodlá ale i nadále mít vliv na čistotu komunikací a dalších ploch na svém území. Z tohoto důvodu je ze strany městské části připravována veřejná zakázka na doplňkový úklid chodníků, vývoz košů a úklid psích exkrementů. Součástí pak bude i zajišťování zimní schůdnosti na chodnících, které hl. m. Prahy ze své údržby vyřadilo, úklid černých skládek, doplňování pytlíků na sběr psích exkrementů.

Fokus na problémová místa
Obecně lze konstatovat, že tento doplňkový úklid se má zaměřit na více problémová místa s vyšším výskytem osob. Sem lze zařadit dopravní přestupní uzly, okolí sportovních a kulturních zařízení či jednorázově pořádaných akcí. Též bude v rámci těchto úklidů pomatováno na místa se zvýšeným znečišťováním ze strany problémových osob. Mimo jiné je pak počítáno s pokračováním a ještě dalším rozšířením víkendového úklidu vybraných ulic a prostranství včetně vývozu odpadkových košů.