Aktuality z oblasti životního prostředí

Zastupitelstvo Prahy 10 schválilo novou koncepci sportu. Chce více sportovišť i lepší financování

Dostupná sportovní infrastruktura, podpora sportu, dostatečná nabídka sportovních akcí pro všechny cílové skupiny i systém dlouhodobého financování sportu – toho má docílit zcela unikátní dokument, nová Koncepce sportovní politiky městské části Praha 10. Dokument, který přispěje k rozvoji sportu na „desítce“, včera schválilo zastupitelstvo.

Zastupitelstvo Prahy 10 schválilo novou koncepci sportu. Chce více sportovišť i lepší financování

„Koncepce vychází z dotazníkového šetření i jednání s občany a reaguje tak na poptávku všech věkových skupin v oblasti sportu. Díky občanům jsme byli schopni definovat vize, tedy to, čeho bychom chtěli v horizontu několika let docílit a navrhujeme i cesty, kterými tyto vize naplnit,“ říká radní pro sport Bohumil Zoufalík.

Cílem městské části je nabídnout plnohodnotné sportovní vyžití všem věkovým skupinám. Zvláštní zřetel přitom bude klást na mládež, seniory a hendikepované.

Koncepce, kterou včera schválilo zastupitelstvo, je výsledkem jednání zástupců městské části se sportovními kluby i občany a stojí na třech pilířích, z každého pak vychází jasné strategické cíle.

Prvním pilířem je sportovní infrastruktura, cílem potom dostupná veřejná infrastruktura ve vlastnictví MČ Praha 10 i ve vlastnictví jiných subjektů v Praze 10 a přístupná školní hřiště. Druhým pilířem jsou sportovní aktivity, kde chce Praha 10 docílit dostatečné nabídky sportovních akcí pro všechny věkové skupiny a podpořit subjekty, které sportovní akce pořádají. Třetím pilířem koncepce je organizační a finanční podpora sportu, kde chce městská část zavést systém dlouhodobého financování sportu a efektivně spolupracovat na svém území v rámci celé sportovní oblasti.

„Koncepce obsahuje i návrh konkrétních opatření, která budeme jako městská část podnikat, aby se naše vize a cíle podařilo naplnit. Ať už se jedná o opravy sportovišť, zpřístupnění školních hřišť, vytvoření databáze sportovní infrastruktury nebo podpora vícezdrojového financování. Každý by měl mít přístup ke sportu - organizovanému i neorganizovanému,“ vysvětluje předsedkyně sportovního výboru Kateřina Peštová.