Aktuality z oblasti životního prostředí

Radnice dokončila studii rozvojové zóny Bohdalec – Slatiny, představí ji na pondělním Zastupitelstvu

Úprava předimenzovaného rozsahu výstavby, doplnění dopravního řešení. A k tomu projednání se všemi zainteresovanými, včetně Magistrátu hl. m. Prahy. V tom spočívají hlavní změny ve zpracování urbanistické studie Bohdalec – Slatiny – brownfield Strašnice, k nimž na jaře sáhla současná koalice. V nebývale krátkém čase materiál dokončila, dnes ho představí na zasedání Zastupitelstva městské části.

Publikováno: 16.12.2019
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Rozvoj, Strašnice, Vršovice, Záběhlice3063

Území Bohdalce a Slatin bylo dlouhodobě zanedbávané, přitom se jedná o jednu ze sedmi největších rozvojových zón v Praze. V budoucích desetiletích tak oblast čeká bouřlivý vývoj. Studie popisující směr, jakým se má ubírat, začala vznikat už v roce 2017. Současná koalice se s ním ovšem neztotožnila.

Původní materiál počítal s výstavbou nové čtvrti pro přibližně 35 tisíc obyvatel v horizontu 50 – 55 let. „Naším záměrem však není vytvořit velkou obytnou noclehárnu, ale podmínky pro zásadní přeměnu řešeného území na moderní městský celek. Navrhujeme proto kapacitu snížit na 26 tisíc, což je také v souladu s analýzou, kterou zpracoval Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR),“ vysvětluje místostarosta Martin Valovič (ODS), v jehož gesci je územní rozvoj. A zdůrazňuje, že do studie bylo rovněž přidáno dopravní řešení, které v původním zadání zcela chybělo.

Záměr navíc nebyl projednán s vlastníky pozemků a obyvateli oblasti, čemuž Valovič se spolupracovníky dali absolutní prioritu. „Proběhla dvě velká setkání s občany, procházky po území, řada individuálních jednání. Vysvětlování a představování jsme věnovali stovky hodin. A prakticky se všemi jsme dosáhli značné shody,“ shrnuje místostarosta.

Budoucí podoba území byla po celou dobu rovněž konzultována s Magistrátem hl. m. Prahy. „Velká rozvojová území jsou klíčová pro budoucí rozvoj a bytovou výstavbu. Na Bohdalci sice v nejbližších několika letech velké množství bytů nevznikne, ale jde o lokalitu s velkým potenciálem v horizontu 10-15 let, která se může významně podílet na zlepšení parametrů dostupnosti bydlení. Pečlivá příprava nyní může pomoci rychlejšímu a koordinovanému budoucímu rozvoji,“ říká Petr Hlaváček, náměstek primátora pro oblast územního rozvoje a územního plánu.