Aktuality z oblasti životního prostředí

Počítače a mobily bojují na "Desítce" proti černým skládkám

Od února letošního roku se radnice Prahy 10 jako první v Praze a jedna z prvních v republice přihlásila k ekologickému projektu "ZmapujTo.cz", jehož cílem je bojovat proti černým skládkám na veřejných plochách. Podstatou tohoto projektu je aktivovat především samotné obyvatele obce, aby byli více všímaví k nečistotám na veřejných plochách a na výskyt černých skládek upozorňovali. "Účast v projektu "ZmapujTo.cz představuje další aktivní elektronický prostředek, prostřednictvím kterého lze výskyt nečistot oznamovat a zároveň sledovat další postup řešení problému. Radnice dlouhodobě provozuje např. službu MMS-podněty umožňující kromě skládek oznamovat i závady na parkovém mobiliáři, v prostorech dětských hřišť nebo v plochách zeleně obecně. Na závady ve veřejných ploch lze nově upozorňovat i přes příslušné formuláře na nových internetových stránkách městské části," upozornil v této souvislosti 1.zástupce starosty Vladimír Novák (ČSSD).

Publikováno: 28.02.2013
Kategorie: Životní prostředí, Zprávy tiskového mluvčího32
Počítače a mobily bojují na "Desítce" proti černým skládkám

Údržba veřejných ploch mezi jednu z hlavních priorit radnice, která vynakládá finanční prostředky na úpravu zeleně, na úklid volně odložených odpadů na pozemcích města, a stejně tak na území celé městské části nechává zajišťovat celoplošný úklid chodníků. Služba ZmapujTo.cz tak může být velmi přínosná pro zvýšení čistoty a celkové upravenosti veřejných prostranství.

Iniciativy ZmapujTo.cz se může zúčastnit každý, komu není lhostejný stav veřejných ploch a má zájem udělat něco pro čistší tvář městské části. Skládky lze oznamovat přímo na webových stránkách pomocí určeného formuláře. Zadávání skládek lze provádět jednoduchou a rychlou formou také přes mobilní aplikaci pomocí tzv. chytrých telefonů. Mobilní aplikace byla vytvořena s přihlédnutím na potřeby uživatelů a umožňuje každému uživateli bezprostředně po nainstalování černou skládku nahlásit. Každé hlášení obsahuje GPS polohu, fotografii, velikost a typy odpadů nelegální skládky a případně může i obsahovat volitelný komentář. Veškeré požadované informace k tomu, jak se zapojit lze najít na internetových stránkách www.zmapujto.cz<http://www.zmapujto.cz/>.

Po zadání skládky se tato automaticky objeví v mapovém podkladu, který je přístupný každému návštěvníkovi těchto stránek. "Pracovníci našeho úřadu, kteří jsou pověřeni administraci projektu, pak na základě oznámených informací, provedou kroky k nápravě. Obecně to vypadá tak, že dotyčný úředník se na místo zajede podívat, provede záznam o skládce a následuje buď zajištění úklidu ze strany města nebo podání požadavku na odpovědný subjekt. Aplikace ZmapujTo.cz tedy může významně přispět k urychlení uvedených postupů, tím k rychlejšímu odstranění závadného stavu a zamezení jeho rozrůstání," dodal místostarosta.

Jakousi přidanou hodnotou účasti radnice v projektu je domluvená spolupráce s obvodním ředitelstvím městské policie na oznamování znečištěných míst prostřednictvím této služby. Znamená to, že do aplikace budou zadávány i poznatky zjištěné strážníky při výkonu jejich služby.