Aktuality z oblasti životního prostředí

Moje stopa: Projekt participativního rozpočtu v Praze 10 realizuje radnice už podruhé

Prostřednictvím participativního rozpočtu mohou občané rozhodnout o využití předem určené částky z ,,obecní kasy“ (v tomto ročníku se jedná o 5 milionů Kč). Radnice Prahy 10 byla jednou z prvních, která se v minulém roce do tohoto způsobu zapojování veřejnosti pustila a díky zájmu občanů realizuje letos  participativní rozpočet pod názvem Moje stopa již podruhé. Jeho smyslem je zvelebit veřejné prostory právě podle přání a rozhodnutí veřejnosti. V minulých týdnech proběhla již čtyři veřejná setkání, na nichž mohli občané diskutovat nad náměty svých sousedů, kteří mají zájem se do projektu Moje stopa zapojit.

Moje stopa: Projekt participativního rozpočtu v Praze 10 realizuje radnice už podruhé

Právě teď mají občané Desítky nejvyšší čas zanechat další stopu na mapě Prahy 10. Po celý listopad přijímá úřad oficiální návrhy do projektu Moje stopa. Návrhy budou přijímány jak elektronicky prostřednictvím webových stránek projektu www.moje-stopa.cz, tak i v papírové podobě. Pro tento způsob jsou pro zájemce k dispozici formuláře v informačních kancelářích úřadu, nebo u koordinátorky projektu Kateřiny Vávrové. I v tomto roce spolupracuje MČ Praha 10 se společnostmi Agora CE a Demokracie 2.1, což jsou společnosti, které se participaci veřejnosti na rozvoji a rozhodování věnují již několik let.

"Tento projekt je skvělý nejen v tom, že umožňuje občanům spolurozhodovat o využití veřejného rozpočtu, ale první ročník ukázal, že v lidech podněcuje zájem o své okolí, o místo kde žijí a v neposlední řadě stmeluje sousedské vtahy, čímž přesahuje svůj původní význam,“ uvedl radní Prahy 10 Bohumil Zoufalík, který je garantem projektu Moje stopa.

Jak bude 2. ročník projektu pokračovat? Do konce listopadu 2016 mohou občané Prahy 10 podávat návrhy pro druhý ročník. V prosinci tohoto roku a lednu 2017 bude probíhat jejich technická analýza a v únoru pak budou veřejnosti představeny projekty, které prošly technickým prověřením jako realizovatelné. V březnu 2017 proběhne veřejné hlasování a vyhlášení vítězných návrhů. Jejich realizace bude zahájena následující měsíc.