Aktuality z oblasti životního prostředí

MČ Praha 10 ušetří v příštím roce 600 tisíc na energiích

Městská část Praha 10 si na příští rok zajistila dodávky elektřiny a plynu nákupem na komoditní burze, čímž snížila náklady o desetinu. Ve výsledku tedy zaplatí o 600 tisíc korun méně než v tomto roce. Nákup realizovala v červenci a září na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKB). 

 
MČ Praha 10 ušetří v příštím roce 600 tisíc na energiích

„Pro využití nákupu na komoditní burze jsme se rozhodli poté, co jsme se seznámili se značně roztříštěnou a velmi nekoncepční energetickou agendou úřadu,“ popsal Ivan Mikoláš (Piráti), předseda výboru pro strategické investice a veřejné zakázky. ČKNB už deset let funguje jako centrální tržní místo k nákupům energií pro firmy a veřejné organizace.

 

V rámci přípravy nákupu byly veškeré údaje o odběrech, tarifech, sazbách a smluvních vztazích úřadu a všech zřízených organizací zkompletovány a převedeny do jednotné podoby. Úřad MČ Praha 10 a jeho organizace zaplatí v nadcházejícím roce o 374 tisíc korun méně za elektřinu a 234 tisíc ušetří za plyn. „Výsledek předčil naše očekávání. Náklady na komoditní složku plynu se v příštím roce sníží téměř o třetinu, silová elektřina ve vysokém napětí zlevní o 14 procent a v nízkém napětí o 4 procenta. Celkové energetické náklady Prahy 10 a zapojených organizací tak v příštím roce klesnou o 10 procent,“ uvedl Ivan Mikoláš. 

 

Vedle zlevnění energií navíc opatření přineslo Praze 10 i kompletní přehled o energetické spotřebě, nákladech a platbách, a přispěje k větší efektivitě hospodaření. Do nákupu se spolu s úřadem MČ zapojilo 27 městských organizací a společností, kterým dosavadní smluvní vztahy umožnily soutěžit nového dodavatele energií. Jednalo se převážně o školy, školky a školní jídelny. Do centralizovaného nákupu byl ale zahrnut i Kulturní dům Barikádníků, Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci či Léčebna dlouhodobě nemocných ve Vršovicích. „V centrálním nákupu energií budeme pokračovat i v dalších letech. Jakmile budou ukončeny stávající smlouvy, zapojí se do něj i zbývající desítka organizací,“ dodala Lucie Sedmihradská (VLASTA), radní pro rozpočet.