Aktuality z oblasti životního prostředí

MČ Praha 10 navyšuje dotace! Své občany a organizace podpoří 35 miliony

Desátá městská část podpoří občany a organizace na svém území ještě výrazněji, než doposud! Celkovou sumu vyčleněnou na dotace zvyšuje pro rok 2023 o 5 milionů – na 35 milionů korun. Maximální částky na jeden projekt se navyšují o polovinu, tedy až na 1,5 milionu. Materiál v tomto týdnu schválila Rada MČ Praha 10.  

Publikováno: 28.08.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Granty a dotace3718

Dotační programy jsou již tradičně rozdělené do čtyř oblastí (kultura; sport, mládež a volný čas; sociální a zdravotní oblast; ochrana životního prostředí a udržitelný rozvoj) a žádat bude možné jak na jednorázové aktivity, tak na celoroční činnost. Nejvyššími částkami, až 1,5 milionem korun, je radnice připravená podpořit provoz kulturních zařízení, zajištění celoroční sportovní činnosti mládeže a fungování sociálních a návazných, zdravotních a adiktologických služeb.

„Zvýšením částek reagujeme na aktuální složitou situaci, kterou pociťují hlavně organizace zajišťující veřejnosti prospěšné celoroční služby. Skokový nárůst cen energií se v provozních výdajích projevuje už nyní, a my již myslíme na těžký příští rok. Proto je celková suma na dotace oproti letošku vyšší o takřka 17 % a na dlouhodobou činnost lze žádat až o 50 % více peněz než v minulosti,“ vysvětluje Petr Beneš (Piráti), místostarosta odpovědný za finance. 

„Dotace představují jak systémovou podporu, tak rychlou pomoc těm, kteří zlepšují život na naší Desítce. Jejich nasazení si velmi vážíme a plně si uvědomujeme, jak složitým obdobím si už od ´covidových uzávěr´ procházejí. O tom svědčí i skutečnost, že náš dotační systém je v porovnání s ostatními pražskými městskými částmi vůbec nejštědřejší,“ dodává místostarosta Beneš. 

O částky z dotačních programů si budou moci fyzické a právnické osoby z Desítky žádat od 10. do 24 října. Ve dnech 3. – 5. října radnice uspořádá pro zájemce semináře, na nichž jim zodpoví veškeré dotazy a vysvětlí, jak konkrétně vyplňovat žádosti. Ty je možné již tradičně podávat elektronicky, prostřednictvím systému GRANTYS.

Na dotační programy městská část vyčlenila 33,25 milionu korun, další milion půjde na Zásobník projektů, kterým radnic podpoří zejména menší úpravy veřejného prostoru a pořádání sportovních, kulturních či komunitních aktivit – každý projekt až 50 tisíci. 750 tisíc je pak připraveno na dotace pro péči o památkově hodnotné nemovité objekty. Celkem tedy bude v desítkovém rozpočtu na dotace 35 milionů korun.