Aktuality z oblasti životního prostředí

Druhý ročník Science festivalu v pražské Gutovce představí zábavnou vědu

Přijďte s dětmi 3. září 2022 od 10 do 22 hodin do areálu Gutovka poznávat vědu a zamávat letošním prázdninám. Science festival na Desítce, který se po loňském velmi úspěšném prvním ročníku stává pomalu tradicí, ukáže mládeži i dospělým, jak zábavný může být vědecký výzkum. 

Publikováno: 25.08.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Kultura3716

Pod vedením vědeckých pracovníků z univerzit, pracovišť Akademie věd ČR a dalších výzkumných institucí si tady předškolní a školní děti budou moci na vlastní kůži vyzkoušet vědecké bádání. Malí i velcí návštěvníci najdou v Gutovce dvacet originálních vědeckých interaktivních stanovišť, které dětem zábavnou formou přiblíží tak různorodé vědecké obory, jako je třeba genetika, zoologie, botanika, chemie, ekologie nebo paleontologie. Na festival je vstup zdarma a pořádá jej Hlavní město Praha za přispění Městské části Praha 10.

„Science festival je unikátní akcí, která v hlavním městě chyběla. Moc mě těší, že zakotvila právě u nás na Praze 10,“ říká Jana Komrsková (Piráti), místostarostka prahy 10 odpovědná za sport, volnočasové aktivity a životní prostředí. Už loňský první ročník měl obrovský úspěch, letos můžeme u této rodinné populárně-naučné události hovořit o začínající tradici,“ doplňuje místostarostka Komrsková.

Co všechno můžete letos v Gutovce zažít? Malí i velcí si budou moci vyrobit vlastní parfém z připravených macerátů, pomazlit se s živou mnohonožkou, nebo se podívat do proskleného včelího úlu. Budete si moci odlít trilobita, vyhrabat kostru dinosaura a dozvědět se více o pravěkých zvířatech. Nebude chybět dílna animovaného filmu. Zájemci o detektivní obor si mohou vyzkoušet snímání otisků prstů, nebo si odnést domů vlastní DNA, kterou budou pod dohledem vědců přímo na místě izolovat. Ti nejpilnější, kteří navštíví alespoň 15 stanovišť, dostanou zmrzlinu vyráběnou z tekutého dusíku a další cenné odměny a knihy.

K zábavnému bádání letos navíc přibyl ještě bohatý kulturní program. Od 12 hodin bude probíhat „swap hraček” - děti sem mohou přinést hračky, které je už omrzely, a vyměnit je za jiné. Během celého dne budou v areálu k vidění velkoformátové výstavy Věda je krásná a NE! v přírodě a představí se také druhý díl knihy ZUličníci, kterou bude autor Matěj Hard podepisovat. Od 18 hodin vystoupí skupina Kašpárek v rohlíku a vyvrcholením celého dne bude promítání unikátního přírodopisného dokumentu Planeta Praha, který právě vstupuje do kin.

Více informací naleznete na www.sciencefestival.cz.