Aktuality z oblasti životního prostředí

Desítka pořádá online fórum s trenéry. O výchově mládeže bude mluvit i florbalový šampion Jedlička

Byla to novinka. Za loňský rok MČ Praha 10 výjimečně nevybírala sportovce, ale trenéry roku. Čtyři z oceněných koučů nyní dostanou prostor, aby se o své zkušenosti se sportovní výchovou mládeže podělili veřejně. Budou hosty v pořadí již čtvrtého Desítkového fóra, které bude v úterý 15. června od 18:00 živě přenášené na facebooku Prahy 10. 

Publikováno: 11.06.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Sport3450

Úprava tradiční ankety reagovala na pandemickou situaci, jež vloni výrazně omezila sportovní aktivity, zejména profesionální soutěže a závody. „Nebylo by tak spravedlivé jakkoliv porovnávat výsledky jednotlivých sportovců. Zároveň ale výrazně vzrostla role trenérů, kteří museli mladé motivovat nejen k tomu, aby chodili na tréninky, ale i k tomu, aby se připravovali doma, a aby ´svůj´ sport po době nucené izolace neopustili,“ popisuje místostarostka Jana Komrsková (Piráti), která má na vršovické radnici v gesci mimo jiné sport.

Kouče nominovali sami jejich svěřenci, kolegové trenéři či funkcionáři klubů a zastřešujících svazů, vítěze následně vybrala porota složená z členů Výboru pro kulturu, sport a volnočasové aktivity.

„S ohledem na pandemickou situaci nebyli trenéři ocenění veřejně, našli jsme ale jiný způsob, jak je představit (nejen) našim občanům. Ve facebookové debatě budou hovořit o tom, jak se svými svěřenci v době covidových omezení komunikovali, jak je vedli a nakolik zapojovali moderní technologie. Stranou nezůstanou ani obecnější témata zdravého stravování a životního stylu, dostupnosti sportu nebo práce s psychikou dětí a dospívajících,“ říká místostarostka Komrsková.

Veřejně nejznámějším účastníkem fóra bude Michal „Bedla“ Jedlička, několikanásobný extraligový šampion ve florbale, momentálně trenér všech mládežnických týmů a superligových mužů ve FbŠ Bohemians. Doplní ho Antonín Pokorný (HC Lokomotiva Vršovice – házená), Dagmar Banszelová (TJ Sokol Praha Vršovice – judo) a Jan Fiala (TJ Astra Zahradní Město – badminton), za městskou část pak Jana Komrsková a Václav Vlček (VLASTA/Desítka pro domácí), jenž je předsedou Výboru pro kulturu, sport a volnočasové aktivity.  

O Desítkových fórech:

Koncept online debat na konkrétní témata rozjela desátá městská část v únoru letošního roku, kdy se bavila se svými podnikateli o zkušenostech z koronavirové krize. V květnu pak uspořádala dvě fóra zaměřená na problematiku odpadového hospodářství. Ta navazovala na informačně-osvětovou kampaň Duben bez odpadů.