Aktuality z oblasti životního prostředí

Desítka obhájila renomovanou certifikaci systému řízení kvality a občané hodnotí úředníky jedničkou

Desítka má jeden z nejlepších systému kvality práce mezi tuzemskými samosprávami. Vychází to z opětovného udělení certifikace systému řízení kvality podle mezinárodní normy ČSN EN ISO 9001:2016. Tuto certifikaci nese Praha 10 již od roku 2004. Kvalitu práce oceňují i samotní občané.

Publikováno: 04.05.2023
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Úřad MČ3844

 

 

V rámci řízení je Úřad MČ Praha 10 od roku 2013 součástí benchmarkingové iniciativy, která umožňuje porovnání výsledků kvality práce s ostatními městy ČR. Desítka, s více než 100 tisíci obyvateli,  v ní spadá do pracovní skupiny A. Tam svou velikostí patří větší města, jako jsou Karlovy Vary, Plzeň, Liberec, Pardubice, Prostějov a další. Z těchto zhruba třiceti měst mají pouze tři z nich certifikát systému řízení kvality podle normy ISO 9001, mezi které patří právě i Praha 10.

Desítka dostává „jedničku“
Kvalitu práce úředníků na desítce oceňují hlavně její samotní občané. Jednou za dva roky MČ Prahy 10 organizuje dvouměsíční anketu Spokojenosti občanů. Ta probíhá obvykle v měsíci říjnu a listopadu. Každý odbor Úřadu dostane anketní lístky a ty distribuují mezi občany, návštěvníky Úřadu. Sběr probíhá na šesti místech v budovách Úřadu. Součástí ankety je možné také ohodnotit práci úředníků a tu mohou občané hodnotit jako ve škole. Úřad může být za své hodnocení náležitě hrdý, průměrná známka totiž vychází na 1,05. „Náš Úřad dlouhodobě využívá systém řízení kvality podle normy ISO 9001. Počátkem letošního roku se nám podařilo tento certifikát obhájit a lze konstatovat, že systém výrazně pomáhá v řízení organizace a řízení jejich procesů. Poděkování za obhájení certifikátu a za dodržování interních směrnic a instrukcí souvisejících s tímto systémem patří všem zaměstnancům a úředníkům,“ říká tajemnice MČ Prahy 10 JUDr. Jana Hatalová.

Sklizeň ocenění
Práce úředníků na desítce je velmi pozitivně hodnocena nejen občany, ale také ministerstvem vnitra. Mezi poslední úspěch úředníků na Praze 10 patří 1. Místo v ocenění Přívětivý úřad v rámci hlavního města Prahy pro rok 2022, ve stejném roce dostala desítka ocenění v mezinárodní soutěži inovací Quality Innovation Award nebo ocenění Šampion 2022 zdravých měst, obcí a regionů. Za zmínku pak také stojí Cena za kvalitu ve veřejné správě za rok 2021 za dlouhodobé uplatňování přístupu k řízení kvality dle ISO 9001 a místní Agendy 21.

Kaňkou je “stará” radnice  

Stávající budova radnice z druhé poloviny 70. let nesplňuje požadavky na moderní administrativní budovu a neposkytuje dostatečný komfort ani zaměstnancům úřadu, ani jeho návštěvníkům. Proto se úřad během léta minimálně na několik let přestěhuje do nové administrativní budovy ve Strašnicích.