Aktuality z oblasti sociální a zdravotnictví

V Praze 10 funguje nový klub pro děti a mládež, provozuje ho YMCA

Praha 10 má konečně svůj nízkoprahový klub pro děti a mládež! Zařízení s názvem „Decima“ provozuje nejstarší mládežnická organizace na světě – YMCA. V úterý 14. září proběhlo jeho oficiální slavnostní otevření. Klub slouží dětem a mladistvým z Desítky (ve věku 6-19 let), ohroženým společensky nežádoucími jevy.

Publikováno: 15.09.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Sociální oblast a zdravotnictví3488

Decima je otevřená každý všední den odpoledne a návštěvníci mají k dispozici jak vnitřní a venkovní prostory pro zájmové činnosti, tak sociální pracovníky připravené pomoci jim se všemi školními i osobními problémy. „Jedná se o sociální službu, která v naší více než stotisícové městské části dlouhodobě chyběla, a o jejíž vznik jsem se snažil již ze své tehdejší pozice úředníka sociálního odboru. Po dlouhých deseti letech se nám to povedlo. Postavili jsme novou budovu a zkultivovali přilehlý pozemek v klidné lokalitě mezi Botičem a sportovišti Lokomotivy Vršovice. Díky nově vzniklému klubu dochází k synergickému propojení terénní sociální práce, zaměřené na neorganizovanou mládež, se stabilním zázemím klubu. Zároveň tím vhodně doplňujeme naše aktivity na poli sociální a rodinné politiky,“ zdůrazňuje radní MČ Praha 10 pro sociální oblast Michal Kočí (Piráti). 

Na provozovatele nízkoprahového klubu vypsala radnice výběrové řízení, v němž uspěla nejstarší světová mládežnická organizace YMCA. V samotné metropoli se jedná o její třetí zařízení tohoto typu. „Naši klienti se v klubu mohou věnovat mnoha rozličným aktivitám. Hlavní místnost je rozdělená do dvou polovin, přičemž jedna je věnovaná deskovým a dalším hrám, druhá pak pohybovému vyžití na žíněnkách či u boxovacího pytle. Na zahradě nechybí multifunkční sportovní hřiště s pryžovým povrchem na bázi přírodního kaučuku,“ popisuje Petr Bruna, ředitel YMCA Praha. „Jedna místnost je pak vyčleněná pro individuální práci našich sociálních pracovníků s klienty, kteří o ni budou mít zájem,“ dodává ředitel Bruna.  

Nízkoprahový klub zároveň od září organizuje aktivity nejrůznějšího zaměření. Na slavnostní otevření navazuje Decifest s hudbou či výtvarným workshopem, pátky jsou věnované tematickým blokům; ten nejbližší 17. září procvičování mozkových závitů při zábavných kvízech, rébusech a hrách. Ostatní dny patří pravidelným rozvojově zájmovým činnostem (například středy vaření a čtvrtky fotbalu bez rozhodčího, kde se počítají body i za fair play). 

Paletu aktivit, ať už pro organizované nebo individuální vyžití, plánujeme postupně rozšiřovat, velmi cenná pro nás bude zpětná vazba samotných návštěvníků,“ říká Petr Bruna.

„YMCA už má u nás za sebou léto převážně terénní práce, během něhož o aktivitách klubu dávala občanům cíleně vědět. Maximálně jí pomůžeme, aby se na našem území velmi rychle ´zabydlela´, navázala kontakty s ostatními organizacemi a naplno se zapojila do procesu plánování sociálních a návazných služeb na našem území. Velký dík pak pochopitelně patří všem kolegům, kteří se na vzniku dětského klubu podíleli,“ dodává radní Kočí.