Aktuality z oblasti sociální a zdravotnictví

Praha 10 upozorňuje na důležitost zdravotní prevence a osvěty a pořádá 1. ročník Dnů zdraví na Desítce

Na třech místech proběhne ve dnech 16. a 17. května první ročník preventivně osvětové akce Dny zdraví na Desítce. Akce odstartuje ve čtvrtek ve 14 hodin v areálu FN Královské Vinohrady, kde je připravený i speciální program pro děti, souběžně budou celé odpoledne probíhat přednášky (nejenom) pro seniory ve Vršovickém zámečku. Pátek bude ve znamení testování, poradenství, edukace a osvěty ve stánkové zóně před OC Eden. Akce probíhá pod záštitou místostarosty MČ Prahy 10 MgA. Davida Kašpara, do programu se zapojilo celkem šestnáct subjektů a partnerů působících v oblasti zdravotnictví, sociálních služeb a vzdělávání na území městské části.

Publikováno: 09.05.2024
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Úřad MČ, Sociální oblast a zdravotnictví5150

Dny zdraví budou zahájeny ve čtvrtek 16. května v areálu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV), kde tým nemocnice připravil od 14 do 17 hodin program pro všechny věkové kategorie, speciálně se myslelo na rodiny s dětmi. Návštěvníci si tak zde například budou moci nechat zkontrolovat znaménka, změřit tlak a hladinu cukru v krvi nebo určit svoji krevní skupinu a dozvědět se více o dárcovství krve. Probíhat bude i poradenství z oblasti výživy a zdravé stravy, konzultace o prevence kouření a ukázky správného čištění zubů. Děti se mohou těšit na soutěže a hry pod taktovkou dobrovolnického týmu FNKV, chybět nebudou ani záchranářské, hasičské a policejní vozy se svými posádkami.

Paralelně s tímto programem se budou v sále Vršovického zámečku odehrávat přednášky určené zejména seniorům. Mluvit se bude o širokém spektru témat, o chronickém onemocnění ledvin, výživových specificích v seniorském věku, psychické stránce onkologických onemocnění, činnosti seniorských klubů, ale třeba i o mýtech v používání konopí pro léčebné účely a postupující digitalizaci českého zdravotnictví.

„Dny zdraví je první z preventivně osvětových aktivit, které jsme pro naše sousedy v tomto roce připravili společně s aktéry, kteří v této oblasti v naší městské části působí a které navazují na aktuálně připravovanou strategii posílení zdravotních a sociálních služeb. Já osobně jsem velmi rád, že se do prvního ročníku zapojila většina z nich – demografické výzvy, které nás v nejbližších letech čekají jsou problémem, který se týká nás všech a jejich řešení musíme hledat společně,uvádí místostarosta pro sociální a zdravotní oblast MgA. David Kašpar.

Lidé, kteří přijdou v pátek 17. května od 11 do 16 hodin na prostranství před OC Eden se budou moci otestovat a poradit ohledně různých zdravotních problémů a vyzkoušet si například základy první pomoci, chůzi se slepeckou holí nebo brýle simulující užívání návykových látek. Na místě bude dále k dispozici měření tlaku a saturace, měření cukru a tuku v těle i testování onemocnění ledvin. Nejenom děti určitě na první pohled upoutá nafukovací fialový cylindr pacientské organizace Fuck Cancer, který zastřeší preventivní a osvětové aktivity z oblasti onkologie včetně registru dárců kostní dřeně při IKEM, tým 3. LF UK pak nabídne poradenství z oblasti pohybového aparátu včetně cvičení jógy pro seniory na karimatkách (budou k zapůjčení). Medici dále představí svůj unikátní projekt zaměřený na zbavování strachu z „bílých plášťů“ u předškolních dětí, Nemocnici pro medvídky.

„Nejen polévka i prevence je grunt! A zatímco rodinný recept na nejlepší vývar si každý střeží jako oko v hlavě, ke zdraví a prevenci tak svědomitě přistupuje málokdo. Proto jsme se s kolegy rozhodli to na Desítce změnit a ve spolupráci s kapacitami v oblasti medicíny uspořádat Dny zdraví. Mezi ně patří například Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, se kterou jsme loni na podzim uzavřeli memorandum o spolupráci, dále se do akce zapojí Penta Hospitals, 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Střední zdravotnická škola Praha 10 nebo organizace Fuck Cancer a naše příspěvkové organizace. Srdečně vás všechny zvu na první preventivní Dny zdraví na Desítce,“ dodává starosta Prahy 10 Martin Valovič.

Do programu se zapojily tyto organizace a společnosti: FN Královské Vinohrady, Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci v Praze 10, LDN Vršovice, Nemocnice Vršovice - Penta Hospitals, Astra Zeneca, EUC Klinika Praha Malešice, III. lékařská fakulta UK, Národní centrum elektronického zdravotnictví při MZ ČR, Střední zdravotnická škola Praha 10, Institut postgraduálního vzdělávání v medicíně, Pacientská organizace pro léčbu bolesti, Fuck Cancer, KOPAC a Zeptej se vědce.

Detailní program najdete v příloze tiskové zprávy nebo na webu www.praha10.cz/dnyzdravi.