Aktuality z oblasti sociální a zdravotnictví

MČ Praha 10 podpoří uživatele tísňové péče celkovou částkou 190 tisíc korun

Desítka podpoří 76 lidí, kteří využívají sociální službu tísňová péče. Celkový příspěvek ve výši 190 190 korun schválila Rada MČ Praha 10. Všem bude spolufinancován provoz zařízení, osmi navíc i pořízení zařízení nového. Finanční dary směřující k osamělým seniorům a osobám se zdravotním postižením desátá městská část poskytuje již od roku 2014.

 
Publikováno: 13.10.2020
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Finance, Sociální oblast a zdravotnictví3306

Služba tísňová péče zpravidla spočívá v tom, že klient u sebe neustále má snadno ovladatelné tlačítko, jímž si může kdykoliv přivolat pomoc. Zajišťují ji registrovaní poskytovatelé ve smyslu zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. 

„Částka hrazená za provoz služby se nejčastěji pohybuje okolo 400 korun za měsíc, my přispíváme částkou 2 400 korun na tento rok. V takovém případě jde tedy o polovinu ročních nákladů. Padesát procent rovněž hradíme novým klientům na nákup zařízení, přičemž maximální částka činí 7 500 korun pro jednoho,“ přibližuje Michal Kočí (Piráti), radní pro sociální oblast a zdravotnictví.   

„Adresnou pomoc považuji za klíčový nástroj sociální politiky na komunální úrovni. Snažíme se dlouhodobě a systémově doplňovat stát, a to nejen finanční výpomocí konkrétním ohroženým skupinám, ale i prostřednictvím poradenských služeb,“ říká radní Kočí.