Aktuality ze školství

ZŠ U Vršovického nádraží má nejlepší časopis v republice!

Základní škola U Vršovického nádraží dosáhla dalšího významného úspěchu. Její sChOOL ovládl celorepublikové kolo Soutěže školních časopisů, čímž navázal na svoje tři roky staré prvenství. Škola, kterou zřizuje MČ Praha 10, navíc významně bodovala i se školními novinami NÁSTUPIŠTĚ, ty skončily dvanácté. Celkem se klání účastnilo 159 titulů z celého Česka, hodnotila je Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Publikováno: 14.12.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Školství3562

„Když jsme v září 2018 s partičkou nadšenců časopis sChOOL zakládali, o podobných úspěších jsme pouze snili. Tehdy jsme články psali ´na koleně´ a nikdo od nás nic moc nečekal. Teď máme nastavenou vysokou laťku, super grafiku, vtip a šmrnc berou čtenáři jako samozřejmost,“ hodnotí Alena Bartošová, koordinátorka školních médií a žákovského parlamentu, která stála za vznikem časopisu.

„Při pohledu zpátky, na první čísla sChOOLu, vidím ohromný posun. V grafice, v obsahu, ve všem. Jsem strašně rád, že na něm můžu dělat, a vím, že až odejdu ze základky, bude mi to hrozně chybět," přidává se Adam Kabát z 9. A, jeden ze zakladatelů časopisu.

U Vršovického nádraží však neposouvají pouze úroveň časopisu, ale paletu a kvalitu svých školních médií obecně. Od loňského září vydávají ještě noviny NÁSTUPIŠTĚ. Ty letos v celostátní konkurenci soutěže skončily dvanácté, krajské kolo před sChOOLem dokonce vyhrály„Nástupiště je měsíčník, je teď víc na očích, kdežto ze sChOOLu je víceméně občasník. Ale zároveň naše srdcovka,“ shrnuje Alena Bartošová.

„Jedná se o obrovský úspěch a ocenění pro koncepčnost, s kterou U Vršovického nádraží se svými žáky pracují. Je obdivuhodné a málo vídané, jak skvěle dokáže škola zapojovat svůj žákovský parlament, s jakou energií rozvíjí svá média a jak umně dokáže reagovat na moderní trendy. Tištěná periodika začátkem tohoto roku doplnila o Youtube kanál sChOOL TV a s neutuchajícím entuziasmem vymýšlí nové a nové aktivity,“ říká David Kašpar (VLASTA / STAN), místostarosta desáté městské části, jež školu zřizuje. 

„O tom ostatně svědčí také rychlá a kreativní reakce paní učitelky a jejího týmu na ocenění pro časopis roku 2021. Připravily totiž ve škole výstavu ´Jak šel čas s časopisem sChOOL´, a děti na mediální výchově psali sChOOLu přání, která vyjdou v novém vydání,“ navazuje ředitelka školy Jana Frojdová.

„Myslím si, že časopis dává hrozně moc nejen čtenářům, ale i dětem, které ho tvoří. Učí se psát články, dělat rozhovory, fotit, komunikovat s lidmi, prezentovat se, ovšem taky dodržovat termíny nebo si hlídat uzávěrku. Osobně nejvíc si považuju toho, že v redakci vznikla přátelství možná na celý život, zažili jsme spolu řadu pracovních soustředění, workshopů, byli jsme spolu na natáčení StarDance, na Exit Game, točila s námi Česká televize… To jsou věci, na něž se nezapomíná a které lidi prostě stmelují,“ prohlašuje Alena Bartošová