Aktuality ze školství

Starostka Chmelová přivítala na MČ Praha 10 novou slovenskou prezidentku Čaputovou

Starostka Prahy 10 Renata Chmelová ve čtvrtek osobně přivítala novou slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou. Městská část Praha 10 se tak stala jedním z prvních míst, které ve funkci nová slovenská prezidentka navštívila.

Starostka Chmelová přivítala na MČ Praha 10 novou slovenskou prezidentku Čaputovou
Starostka poblahopřála Zuzaně Čaputové k jejímu zvolení do nejvyšší ústavní funkce a popřála jí hodně štěstí v pracovním i osobním životě. Společně pak obě dámy položily květiny na hrob prvního porevolučního prezidenta Václava Havla na Vinohradském hřbitově.
 
Slovenské prezidentce darovala starostka Chmelová knihu "Evropa jako úkol: výběr z projevů Václava Havla 1990 - 2009" s přáním, aby z pozice hlavy státu stmelovala svým přístupem nejen svůj národ, ale i celý evropský kontinent. Na Prahu 10 si prezidentka Čaputová odveze vzpomínku v podobě knižní publikace "Osobnosti a památky Prahy 10".
 
Praha 10 poprvé v novodobé historii přivítala na svém území vrcholnou státní návštěvu. Krátce po své inauguraci - 8. července 2014 - památku prvního československého porevolučního prezidenta Havla uctil také slovenský prezident Andrej Kiska. Oficiálně za MČ Praha 10 ho ale tehdy nikdo nepřijal.
 
Poslední oficiálně přijímaný zahraniční státník na Praze 10 byl v roce 1964 první tajemník Komunistické strany Sovětského svazu Nikita Chruščov, který spolu s československým prezidentem Antonínem Novotným obdivoval tehdy nově vystavěné sídliště v Malešicích.​