Aktuality ze školství

Radnice Prahy 10 chce projednat návrh Metropolitního plánu s veřejností, chystá setkání s občany

Magistrát společně s Institutem plánování a rozvoje dokončil návrhovou část Metropolitního plánu a od městských částí a veřejnosti nyní očekává jeho představení a projednání.

Radnice Prahy 10 chce projednat návrh Metropolitního plánu s veřejností, chystá setkání s občany

 

Městská část Praha 10 na nabídku přistoupila a plánuje Metropolitní plán projednat s veřejností a vyslechnout si její připomínky. „Jde o logický krok. Městskou část vidím jako přirozený mezičlánek Magistrátu a veřejnosti. Navážeme tak na spolupráci s magistrátními institucemi a využijeme zkušenosti s projednáváním Generelu veřejných prostranství, což je náš vlastní koncepční dokument,“ vysvětluje radní Prahy 10 pro územní rozvoj Bohumil Zoufalík, který zároveň řídí například zpracování urbanistické studie lokality Bohdalec-Slatiny-brownfield Strašnice.

Magistrát hl. m. Prahy nyní od městských částí zjišťuje, jakou formou plánují jednotlivé radnice zapojit do procesu připomínkování obyvatele. „Je důležité, že se Metropolitní plán projednává právě v této fázi, kdy je ještě možné jeho podobu ovlivnit. Předběžně jsme již na říjen připravili sérii veřejných setkání, při kterých bude návrh Metropolitního plánu občanům městské části představen,“ plánuje radní Zoufalík.

Základním principem Metropolitního plánu je vymezování veřejných prostranství, struktury a kompozice zástavby či stanovení výškové regulace. Pořizování nového Územního plánu hl. m. Prahy, nazvaného Metropolitní, začalo v červnu 2012. Zastupitelstvo hl. m. Prahy se tehdy usneslo o tom, že systém územního plánování v Praze je třeba proměnit tak, aby reagoval na výzvy 21. století. Návrh je zpracováván od září 2013, kdy bylo schváleno jeho zadání.