Aktuality ze školství

Praha 10 zvažuje vytvořit unikátní komunitní centrum

Vytvořit zázemí pro mezigenerační setkávání občanů zvažuje městská část Praha 10. Proto přichází se studií na vytvoření unikátního komunitního centra. Součástí projektu je i vytvoření zázemí pro širokou nabídku sociálních a návazných služeb. „Reagujeme tím na poptávku občanů Prahy 10 a neziskových organizací, které se do projektu chtějí zapojit. Vzniknout by tak mohlo ojedinělé centrum pro volný čas pro seniory, handicapované lidi, ale i děti, rodiny a další zájemce, kteří  zde získají potřebné informace pro řešení svojí situace, budou se moci vzdělávat nebo využít nabídku zájmových činností či společenských akcí,“ řekl starosta městské části Praha 10 Bohumil Zoufalík (Nez.).

Pro komunitní centrum je zvažováno umístění v objektu v ulici U Vršovického nádraží. V budově by mohl vzniknout větší sál pro pořádání společenských akcí, místnost pro klubové činnosti, prostor pro tréninkovou kavárnu, dílna, konzultační místnosti, počítačové učebny, knihovna, poradny pro občany, dětský koutek, tělocvična či hudební zkušebna. „Snahou je vytvořit z centra multifunkční komplex, ve kterém si každý návštěvník najde to svoje. Současně by tím došlo i k přirozenému propojení například seniorů s mladšími generacemi nebo intenzivnějšímu zapojení handicapovaných spoluobčanů do společenského života. Jsme přesvědčeni, že centrum by v tomto ohledu plnilo i důležitou funkci – předcházet sociálnímu vyloučení,“ uvedl starosta Zoufalík.

Při tvorbě záměru Praha 10 spolupracovala s neziskovými organizacemi. Pro organizace, které zde budou sociální a návazné služby nabízet by městská část stanovila nájemné na 200 korun za metr čtvereční a rok. „Nyní je na vybudování komunitního centra zpracováván projekt. Jeho rozsah bude záležet i na finančních možnostech městské části,“ dodal starosta.