Aktuality ze školství

Praha 10 se za Čapkovu vilu dočkala prestižního ocenění památkářů

Za záchranu a chystanou rekonstrukci Čapkovy vily získala Praha 10 kulturního „Oskara“ - prestižní ocenění od Národního památkového ústavu v soutěži Patrimonium pro futuro.  Úspěch zaznamenala tato městská část v kategorii Záchrana, obnova památky. „Je to opravdu krásný pocit, být oceněni za něco, v čehož smysl jsme od počátku věřili. Minulý rok jsem řekl, že chceme z Prahy 10 udělat symbolické město bratří Čapků a toto ocenění je  znamením, že jdeme správným směrem,“ neskrýval své nadšení starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík (Nezávislí pro Desítku).

Praha 10 se za Čapkovu vilu dočkala prestižního ocenění památkářů

„Ocenění udělené městské části Praha 10 vyzdvihlo příkladný přístup městské části k záchraně mimořádně rozsáhlého autentického souboru připomínajícího Karla Čapka a další významné osobnosti. Důkladná inventarizace, dokumentace a příprava konceptu jeho budoucího využití navíc předznamenávají, že městská část zajistí kvalitní spravování domu včetně jeho zpřístupnění veřejnosti,“ uvedl Národní památkový ústav ve zdůvodnění svého ocenění radnice.  Cena je udělována za záchranu kulturních památek, významné objevy a nálezy, příklady kvalitních oprav či restaurování a úspěšné prezentace kulturního dědictví. V dalších kategoriích vyhrála letos například rekonstrukce kostela sv. Kateřiny v Křižovatce v Karlovarském kraji či  objev systému výpustí rybníku Jordán v Táboře.

Čapkova vila na Vinohradech prochází nyní kompletní inventarizací a pracovní skupina odborníků plánuje způsob jejího využití a rekonstrukci tak, aby se dala otevřít i veřejnosti. Ve vile je stále mnoho osobních věcí, které zde zůstaly nedotčené. Řadu z nich nyní radnice až do poloviny října vystavuje n na unikátní výstavě v Galerii Deset na nám.Sv. Čecha Praha 10.