Aktuality ze školství

Praha 10 posiluje ochranu školáků. Všech 13 škol dostane kamerové systémy

Desátá městská část reaguje na nedávné události, které vyvolaly debatu o potřebě více chránit děti ve školách. „Za prvé v souvislosti s tragickým útokem ve Žďáru nad Sázavou a za druhé kvůli aktuální hrozbě teroristických útoků,“ vysvětluje starostka Prahy 10 Radmila Kleslová. Všech 13 základních škol v Praze 10 tak ještě letos bude vybaveno kamerovými systémy.

Publikováno: 15.12.2015
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Bezpečnost, Školství1095
Praha 10 posiluje ochranu školáků. Všech 13 škol dostane kamerové systémy

Městská část Praha 10 je zřizovatelem celkem 13 základních škol. Studie zkoumající potřebu kamerových systémů si nechala zdejší radnice zpracovat už v roce 2013, od té doby se k potřebě kamer průběžně vyjadřují všichni ředitelé těchto škol. Momentálně jsou všichni stejného názoru: kamerový systém potřebujeme co nejdříve. „Ano, zájem máme, nejlépe s napojením na pult centrální ochrany,“ uvedl například Jiří Voneš, ředitel ZŠ Gutova. Úřad městské části se tak rozhodl ředitelům vyhovět.

Jednotlivé studie mimo jiné zkoumaly i to, zda je pro základní školy vhodný vnitřní nebo vnější systém kamer. Výsledek analýzy nakonec uvádí, že nejvhodnější je kombinace obojího. Kamery tak ve školách budou sledovat nejen dění uvnitř školy, ale taky v celém venkovním areálu a přilehlém okolí. „Systém bude navíc nastaven tak, aby jej časem bylo možné propojit s centrálním pražským kamerovým systémem,“ uvedl ředitel školského odboru ÚMČ Praha 10 Jan Baudis. Kvůli právním omezením nebude kamerový systém umožňovat záznam, ale pouze „přímý přenos“ přenášený na obrazovky.

Předpokládané náklady na pořízení systému jsou 13 milionů korun. Úřad desáté městské části nyní připravuje výběrové řízení, jehož vítěz by měl systém do škol instalovat v době letních prázdnin. Kromě toho momentálně pracuje ve zvláštním režimu i městská policie, která nasadila nepřetržité hlídky v prostorách adventních trhů a v obchodních centrech.