Aktuality ze školství

Praha 10 předala neslyšícím největší výukové centrum, fungovat začne do konce léta

Velká hala, kde vznikne několik tříd, ateliér pro natáčení výukových videí, bezbariérové vstupy, prostorné terasy. Tak vypadá nově postavené výukové Centrum pro neslyšící v Bulharské ulici na Praze 10. Radnice Prahy 10 jej dnes za přítomnosti desítek neslyšících předala obecně prospěšné společnosti Pevnost. Ta zde bude pořádat kurzy nejen pro sluchově postižené, ale i pro budoucí lektory znakového jazyka nebo pro rodiče neslyšících dětí.

Publikováno: 05.08.2015
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Vršovice, Zprávy tiskového mluvčího, Různé988
Praha 10 předala neslyšícím největší výukové centrum, fungovat začne do konce léta

„Centrum bude sloužit jako místo, kde se neslyšící budou nejen učit znakový jazyk, ale budou se zde především učit začlenit se do běžného života. Ročně zde projde důkladnými kurzy více jak 100 studentů,“ vysvětluje starostka Prahy 10 Radmila Kleslová. „Cílovou skupinou jsou i slyšící z řad rodičů, sociálních pracovníků, pedagogů, zdravotníků a úředníků. Organizace Pevnost neměla 15 let žádné vlastní prostory, proto považujeme za důležité, aby měli ke své práci perfektní zázemí,“ dodává.

Úřad desáté městské části za rekonstrukci budovy zaplatil 9,5 milionu korun, čtyřmi miliony přispěl Magistrát hlavního města Prahy. Peníze šly na celkovou rekonstrukci objektu, vybavení a kancelářský nábytek si Pevnost zařizuje z vlastních prostředků. „Jsme rádi, že se do projektu zapojil i magistrát. Na Praze 10 tak vzniklo vůbec největší a nejmodernější centrum určené pro neslyšící v celé zemi,“ uvedla starostka během slavnostního přestříhávání pásky. Její proslov byl pro přítomné simultánně překládán. „Také jsem se tu rovnou naučila několik slov, ale na proslov to ještě nebylo,“ přiznává Radmila Kleslová.

Zástupci Pevnosti si dnes také poprvé čerstvě zkolaudovanou budovu prohlédli. „Městské části Praha 10 jsme za prostory vděční. Doufáme, že budeme spolupracovat dlouhodobě. Vnímáme to jako odměnu za dlouhodobé úsilí. Už dnes jsme se  například domluvili na tom, že budeme pracovat na překladu radničních webových stránek,“ uvedl ředitel Pevnosti Petr Vysuček. „Naší filozofií je, aby byl český znakový jazyk vyučován pouze rodilými mluvčími, a proto u nás najdeme pouze neslyšící lektory,“ dodává Vysuček. 

Lektoři by se měli do prostor nastěhovat ještě během léta, s výukou plánují začít ihned po nastěhování.