Aktuality ze školství

Praha 10 otevírá nové pracoviště MŠ Chmelová v Jasmínové ulici a dětské skupiny

Městská část Praha 10 reaguje na rostoucí poptávku po místech v mateřských školách otevřením nového detašovaného pracoviště MŠ Chmelová v Jasmínové ulici. Toto nové pracoviště je reakcí na převis žádostí o umístění dětí ve věku od tří let, zejména v oblasti Malešic, kde z kapacitních důvodů nebylo možné všechny žádosti uspokojit. Dodatečný zápis se uskuteční v září. Desítka také nově otvírá dětské skupiny CSOP Broučci a Motýlci v nově rekonstruovaných prostorech v Jakutské ulici.

Publikováno: 28.08.2024
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Školství5362

„Potýkali jsme se s vyšším počtem žádostí o umístění dětí do mateřských škol, než jsme mohli kapacitně zvládnout. Obzvláště v oblasti Malešic byl tento převis výrazný. Proto jsme se rozhodli rychle a efektivně jednat. V krátkém čase jsme zřídili nové detašované pracoviště mateřské školy Chmelová v Jasmínové ulici, které rozšíří kapacity o další třídu,“ říká Ondřej Počarovský, radní pro školství Prahy 10.

Mimořádný zápis bude vypsán už letos v září
Nové pracoviště MŠ Chmelová v Jasmínové ulici umožní přijetí dalších dětí, které nemohly být umístěny v původním zápisovém období. Pro rodiče, kteří mají zájem o umístění svých dětí do této nové třídy, bude v září 2024 vypsán mimořádný zápis. Děti budou moci začít navštěvovat mateřskou školu v nových prostorách již koncem září 2024. „Tento krok je důkazem, že na potřeby rodin umístit jejich dítě do školky reagujeme velmi pružně. Samozřejmě chceme, aby co nejvíce dětí v Praze 10 mělo přístup k předškolnímu vzdělávání. Rychlé zřízení nové třídy nám umožní uspokojit aktuální poptávku a přispět ke zlepšení dostupnosti mateřských škol v naší městské části,“ dodává Počarovský.

Vedení Prahy 10 se zavazuje i nadále sledovat a reagovat na demografické změny a potřeby obyvatel městské části. Otevření nového pracoviště v Jasmínové ulici je součástí širšího úsilí o rozšiřování a zlepšování infrastruktury předškolního vzdělávání, aby byla zajištěna dostupnost kvalitního vzdělání pro všechny děti. „Jsem rád, že jsme operativně navýšili kapacitu mateřských škol. I když letošní navýšení není tak velké jako loňské otevření nové mateřské školy Bajkalská ve Vršovicích, každé nové místo v mateřince je důležité a krokem vpřed,“ uvádí starosta Desítky Martin Valovič.

Další dětské skupiny na Desítce
Od září se také otevřou dětské skupiny CSOP Broučci a Motýlci v nově rekonstruovaných prostorech v Jakutské ulici. Na Kubánském náměstí loni přibyly dvě skupiny Louka a Les po dvanácti dětech pod rodinným centrem K2. Desítka také plánuje vznik nového rodinného centra s dětskými skupinami v domě se zahradou ve Strašínské ulici. „Praha 10 je městskou částí, kde je rodina v centru pozornosti. Podařilo se nám zmapovat poskytovatele služeb péče o děti a jejich kapacity a systematicky pracujeme na jejich navyšování. Víme totiž, že stabilitu rodiny v době návratu rodičů do práce podpoří dostatečná kapacita a možnost výběru té správné péče,“ dodává závěrem místostarosta David Kašpar.