Aktuality ze školství

Praha 10 ocení nejlepší učitele mateřských a základních škol

Městská část Praha 10 letos v březnu ocení desítku nejlepších učitelů z mateřských a základních škol. O držitelích Ceny bratří Čapků pro nejúspěšnější pedagogy rozhodne porota odborníků a osobností Prahy 10, ve které zasedne například Josef Pleskot, Michal Suchánek, Jiří Růžička nebo Ilja Hradecký.

Praha 10 ocení nejlepší učitele mateřských a základních škol

„Udílením této ceny chceme dát školám, a zejména jednotlivým pedagogům najevo, že si jejich práce nesmírně vážíme. Věříme, že k prestiži ocenění a potažmo i práce učitelů, přispěje i složení poroty, která bude ty nejlepší učitele vybírat,“ vysvětluje radní pro školství Ondřej Počarovský.

Desítku nejlepších učitelů Prahy 10 budou vybírat architekt Josef Pleskot, herec Michal Suchánek, režisér Ondřej Kepka, senátor a ředitel gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička, ředitel křesťanské misijní a charitativní organizace Naděje Ilja Hradecký, pedagožka a psychoterapeutka Martina Richterová - Těmínová a ředitelka Základní školy Hanspaulka Marie  Pojerová. Za město potom v porotě usednou kromě Ondřeje Počarovského také radní Martin Hejl a Jiřina Vondráková. Každý člen poroty má k městské části nebo přímo vzdělávání silnou osobní vazbu.

Městská část zřizuje celkem 13 základních a 29 mateřských škol. Ředitel nebo ředitelka každé z nich vybere z učitelského sboru takovou osobnost, která by si podle ní ocenění zasloužila. S vybraným učitelem pak vyplní přihlášku, jejíž součástí je i dotazník s devatero kritérii, na základě kterých bude následně rozhodovat porota. Hodnotit se nebude jen kvalita výuky, ale například i to, zda učitel komunikuje s rodiči, nebo se snaží výuku svého předmětu rozšířit o nové aktivity.

„Chceme ocenit kreativní a aktivní učitele, kteří se nebojí přinášet vlastní nápady nebo vycházet vstříc představám dětí nebo přáním rodičů. A přitom všem hlavně udržovat nebo zvyšovat kvalitu výuky,“ vysvětluje Ondřej Počarovský.

Devatero úspěšného učitele, tedy kritéria, na základě kterých se budou nominovaní učitelé vybírat, vznikala tak, aby hodnocení kantorů bylo co nejobjektivnější a neupřednostňovalo jednotlivé školy nebo předměty před jinými.

„Chceme dát najevo všem mimořádným učitelům, kteří ve školách v Praze 10 bezesporu jsou, že jejich každodenní úsilí nevidí jen děti ve třídách, ale že si ho cení také ředitel, my jako zřizovatel a obyvatelé Prahy 10,“ uzavírá radní.

Slavnostní večer se uskuteční na Den učitelů, tedy 28. března 2017 na Vršovickém zámečku.