Aktuality ze školství

Praha 10 nabízí občanům navrhnout temata k referendu

Letošní rok je supervolebním rokem, kdy Prahu 10 na podzim čekají komunální a senátní volby. Nabízí se tak výjimečná možnost spojit volby s rozhodováním o důležitých komunálních tématech, a to formou vyhlášení místních referend. „Jejich spojení s plánovanými volbami nám nejenom ušetří náklady na jejich samostatné pořádání, ale také zajistí větší volební účast,“ uvedl starosta Bohumil Zoufalík (nez.). Radnice proto v těchto dnes rozesílá dopis do schránek domácností v desáté městské části s výzvou, aby se lidé zapojili, a navrhli témata, o kterých by v referendu rádi hlasovali. Navrhovat témata mohou lidé do 4. srpna a to prostřednictvím korespondenčních lístků anebo emailem na zvláštní adresu referendum@praha10.cz.

Praha 10 nabízí občanům navrhnout temata k referendu
Radnice ústy svého starosty přislíbila, že k tématům, která se v návrzích budou opakovat nejvíce, referendum vypíše, a to v termínu senátních a komunálních voleb. Starosta Zoufalík podle svých slov uvažuje, že pokud se tento způsob rozhodování osvědčí a bude o něj ze strany veřejnosti zájem, rád by v tomto přímém rozhodování formou místních referend pokračoval i v budoucnu. „Tím by Praha 10 opět ukázala cestu ostatním bez ohledu na počet sebraných petičních podpisů,“ poznamenal starosta Zoufalík. 
V Praze 10 je veřejnost při hledání odpovědi na důležité otázky zapojována opakovaně a dlouhodobě. Například již v roce 2008 proběhla velká anketní akce Společně měníme Prahu 10, při které se tehdy vyjádřily tisíce lidí k prioritám, z nich dosud radnice při úpravách veřejných prostor vychází. V průběhu let mezi další určující témata, která si vybrali sami občané, patřily úpravy tramvajových zastávek, rozmístění laviček v parcích, opravy chodníků, vytipování chybějících maloobchodních zařízení, zřízení farmářských trhů, úpravy bezbariérových míst a světelných zařízení křižovatek, stojanů na kola a vůbec cyklodopravy, rekonstrukce zeleně, využití bývalých center (např. Cíl na Zahradním Městě a jinde), participaci na podobě budoucí radnice, rekonstrukce Moskevské, či Malešického parku, zapojení občanů do výběrových komisí na veřejné zakázky a  řadu dalších projektů, která reflektovala přání místních obyvatel. „Návrhem uspořádat souběžně s podzimními volbami 2014 i referendum navazuji na dlouholetou tradici při zapojení veřejnosti Prahy 10 do rozhodování. Právě díky vašim názorům a podnětům se nám v uplynulých letech podařilo uskutečnit řadu projektů, které nyní slouží nejen široké veřejnosti, ale i sociálně slabým či potřebným,“ uvedl v dopise starosta Zoufalík.