Aktuality ze školství

Praha 10 na odstraňování bariér a špatných cest bude spolupracovat s handicapovanými

Na odstraňování špatně průjezdných cest či bariér bude městská část spolupracovat s handicapovanými lidmi v rámci nově vzniklého projektu pod vedením společnosti Seppia. Ta působí dlouhodobě v sociální oblasti a členové jejího projektového týmu, mezi kterými jsou i handicapovaní, budou identifikovat bariéry na území Prahy 10 a to v oblasti Záběhlic a Zahradního města. „Tato spolupráce má pro nás velký význam, protože málokdo může lépe poskytnout přesnější informace při odstraňování bariér nebo špatných cest, než lidé, kteří se pohybují na vozíku a s těmito problémy se v každodenním životě potýkají,“ popisoval starosta městské části Praha 10 Bohumil Zoufalík.

Praha 10 na odstraňování bariér a špatných cest bude spolupracovat s handicapovanými

Kromě návrhů, které realizační tým do projektu už přinesl, také potvrdil nutnost rekonstrukce komunikace u Hamerského rybníku a sportovního areálu Hamer. Tedy poslední části cesty, která městskou částí nebyla kolem Hamerského rybníka ještě opravena. „Jezdím do této lokality téměř každý den a dobré cesty jsou v tomto místě pro mne velmi důležité. Proto chci touto cestou upozornit na opravdu žalostný stav komunikace kolem Hamerského rybníka. Zjistila jsem, že to není jen můj problém, ale problém lidí, kteří chtějí v této krásné části u vody trávit čas,“ napsala ve svém hodnocení realizátorka projektu Ladislava Pořízková, která je již pět let upoutána na invalidní vozík.

Komunikace je obyvateli Prahy 10 a dalšími návštěvníky hojně využívána. Její stávající stav je zcela havarijní. Kořeny okolo rostoucích stromů zásadně poškozují kryt chodníku, který není bezpečně schůdný ani pro zdravého člověka. Pro starší lidi, malé děti, cyklisty nebo hendikepované pak tvoří téměř nepřekonatelnou bariéru. „Z tohoto důvodu jsme se dohodli s TSK k celkové rekonstrukci cesty. Tím chceme zajistit dobrou schůdnost této komunikace pro všechny návštěvníky a tedy i handicapované a zároveň umožnit propojení s celopražsky významnou cyklostezkou. Vítáme, že tento krok podpořili i svým hodnocením členové realizačního týmu nově vzniklého projektu,“ doplnil starosta Zoufalík.
 

Rekonstrukce komunikace od kostela sv. Marie po stavidlo Hammerského rybníku by měla začít koncem března 2014 a její dokončení se odhaduje za dva až tři měsíce.