Aktuality ze školství

Praha 10 hlásí další unikátní nálezy v Čapkově vile

Neočekávané a cenné překvapení čekalo badatele v Čapkově vile, kterou do svého majetku zakoupila pražská desátá městská část. „Pracovníci Národního památkové ústavu, kteří se již několik měsíců věnují podrobné inventarizaci veškerých věcí ve vile, našli dva sešity plné skic z Čapkových cest, především po Skandinávii. Ty sloužily nejen jako studie, které rozpracoval ve větších kresbách, které máme také ve vily již v majetku zaevidované, ale především pro jeho ilustrace cestopisu Cesta na sever z roku 1936,“ popsal nový objev starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík (Nez. pro Prahu 10).

Publikováno: 24.11.2014
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Kultura, Vinohrady, Zprávy tiskového mluvčího817
Praha 10 hlásí další unikátní nálezy v Čapkově vile

Vedle těchto skic byla také nalezena mj. dosud neznámá reklamní koláž Josefa Čapka na motocykly K.Šulce z Malé strany. „Vědečtí pracovníci ale nalezli mj. také dosud nezaevidovanou grafiku Václava Rabase či neznámou kresbu Josefa Čapka z jeho fatálního uvěznění v koncentračním táboře,“ řekl starosta.

Katalogizace veškerého inventáře by měla být hotova v lednu příštího roku. Souběžně se také schází pracovní skupina odborníků na oba slavné bratry, architekturu i muzejnictví a připravují přesnou podobu budoucího využití vily i její rekonstrukci.

Praha 10 za záchranu vily K.Čapka a jeho inventáře získala památkářského „Oskara“ - prestižní ocenění  Národního památkového ústavu. Radnice zároveň zažádala ministerstvo kultury o zařazení vily na seznam národních kulturních památek, protože její význam dalece přesahuje hranice Prahy 10.