Ve školních jídelnách v Praze 10 přibydou čerstvé ryby a salátové bary. Radní městské části Praha 10 na zlepšení stravy dětí vyčlenili 2,6 milionu korun. Na jeden oběd ve školní jídelně mají kuchařky obvykle 26 až 30 korun včetně DPH, za tuto cenu musí nabídnout polévku, výběr ze dvou hlavních jídel, pití a některý z doplňků stravy.
„Jako radní pro školství a otec tří dětí samozřejmě sleduji kvalitu jídla ve školách. Myslím, že je v zájmu všech dopřát dětem kvalitní a chutné jídlo, proto jsme se rozhodli z rozpočtu městské části přispět Školním jídelnám, které si tak budou moci dovolit zařadit na lístky čerstvé ryby nebo častěji nabízet čerstvou zeleninu,“ vysvětluje radní pro oblast školství Ondřej Počarovský.
„V tuto chvíli už začala být situace neudržitelná. Abychom mohli zachovat nebo dokonce zlepšovat kvalitu jídel, museli bychom navýšit stravné, toho jsme se ale chtěli vyvarovat," uvádí starosta Prahy 10 Vladimír Novák.
Městská část tak nově v přepočtu přispěje zhruba 2 koruny na jednu porci. Při 500 strávnících denně to vychází na tisícikorunu na den. "To se sice nezdá tolik, ale v objemu, ve kterém se obědy připravují a s přihlédnutím k aktuální ceně jednoho oběda, to skutečně znamená rozdíl, který pomáhá situaci stabilizovat. Mnoho lidí se domnívá, že máme na stravování našich dětí peněz více. To ale není pravda. Můžeme dle legislativy na nákup potravin za účelem výroby pokrmů používat pouze finanční prostředky strávníků, tzv „stravné“, které platí strávníci nebo jejich rodiče, potažmo účelové dotace, když jsou. Žádné jiné finanční prostředky na tento účel použity být nemohou," popisuje ředitel příspěvkové organizace, která zajišťuje provoz ve třinácti školních jídelnách v Praze 10, Jaroslav Vrtiška.
„Mým přáním je, aby děti nedostávaly jakékoli jídlo, které splní různé normy, ale zdravé jídlo, které jim bude chutnat. I zdravé potraviny nebo ryby se dají připravit tak, aby dětem chutnaly a nenesly si k nim odpor až do dospělosti. Proto městská část peníze na obědy vyčlenila,“ dodává radní Ondřej Počarovský.
Podle Jaroslava Vrtišky jídelny budou na své jídelníčky nyní zařazovat například jiné druhy ryb pokud možno chlazených a čerstvých , které jsou chutnější, ale také dražší, než ryby mražené. „U potravin je to v našem prostředí vždy hledání kompromisů mezi dobrou cenou a dobrou kvalitou. Chceme vařit kvalitně, takže chceme vařit z čerstvého. Městská část tomu rozumí a přispěje nám - díky tomu můžeme zvýšit úroveň pokrmů z ryb, masa, luštěnin a 12x v měsíci dětem nabídnout čerstvou zeleninu nebo salát,“ uzavírá Vrtiška.
Městská část Praha 10 je oficiálně druhým nejlepším zřizovatelem školních jídelen v České republice. Obdržela například ocenění za 2.místo na Mezinárodní konferenci k 70. výročí školního stravování.