Aktuality ze školství

Obyvatelé Prahy 10 mají možnost se seznámit s výsledky analýzy parkování

Vedení radnice Prahy 10 si v loňském roce nechalo zpracovat Analýzu dopravy v klidu celého území městské části, která podrobně mapuje stávající situaci s parkováním a odstavováním vozidel na jejím území.

Publikováno: 11.03.2019
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Doprava, Parkování2538

Součástí analýzy je pasportizace parkovacích kapacit na území, doplněná o demografická data, rozsáhlé dopravní průzkumy a další aspekty tématu řešení parkování.

„Parkování v Praze 10 je dlouhodobým problémem a jednou z největších výzev, které naší městskou část trápí. Výsledky této analýzy nám poslouží jako jeden z podkladů při hledání možností, jak budoucí systém dopravy v klidu na našem území pojmout,“ uvedla starostka Renata Chmelová (VLASTA).

Analýza obsahuje například informace o obsazenosti místních i účelových komunikací v noci a ve dne, časovou charakteristiku a podíl jednotlivých typů parkování, uživatelskou strukturu nebo porovnání s výsledky z let minulých, kdy si městská část nechávala zpracovávat podobné analýzy - roky 2004, 2008 a 2012.

„Analýza nám potvrdila to, co jsme všichni dávno tušili. Parkování na Praze 10 je katastrofa. Do konce volebního období se budeme snažit vytvářet nová parkovací místa a nevylučujeme ani zavedení určité formy parkovacích zón. Žádné řešení nevyhoví všem, ale současný stav je neudržitelný,“ uvedl místostarosta pro dopravu Filip Humplík (ODS).

Problematika parkování se netýká jen toho, zda mají občané dostatek parkovacích míst, ale je nutné brát v potaz i otázku dopravní bezpečnosti.

„Čím méně je parkovacích míst, tím více dochází k nebezpečným situacím například pro chodce. Řidiči totiž v takových případech parkují, kde se dá, například u přechodů, a chodci, zejména pak malé děti, nemají dostatečný rozhled a neštěstí je na světě,“ uvedl radní pro bezpečnost Michal Kočí (Piráti).

Připravován je harmonogram prezentace výsledků na veřejných setkáních včetně návrhu jednotlivých řešení, která bude Praha 10 v rámci dopravy v klidu implementovat. Obyvatelé již mají možnost si celou analýzu prostudovat na webových stránkách městské části, kde je volně ke stažení - http://www.praha10.cz/mestska-cast/doprava/analyza-dopravy-v-klidu.