Aktuality ze školství

Nový školní rok zpříjemnila prvňáčkům Čapkova Dášeňka

Příjemné překvapení v podobě oblíbené dětské knížky Karla Čapka Dášeňka čili život štěněte čekalo dnes v lavicích na prvňáčky ze základních škol v Praze 10. Prvňáčci v každé z letos otevíraných 39 tříd dostali i dort s motivem slabikáře. „V loňském roce jsme pro naše město zakoupili Čakovu vilu a tak jsme se rozhodli to oslavit i symbolicky s našimi nejmladšími školáky právě prostřednictvím této oblíbené a známé knihy,“ uvedl starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík (Nez.pro Prahu 10), který knížky dnes osobně věnoval  dětem v ZŠ Eden ve Vladivostocké ulici. 

Nový školní rok zpříjemnila prvňáčkům Čapkova Dášeňka

Knížky z rukou představitelů radnice získali i prvňáčci v ZŠ Gutova, kde je přivítala místostarostka Radmila Kleslová (ANO). Nové žáčky ZŠ U Roháčových kasáren pak s tímto dárkem navštívila místostarostka Ivana Cabrnochová (SZ). Kniha „Dášeňka čili život štěněte“ je jednou z nejoblíbenějších českých dětských knížek, kterou napsal, ilustroval a fotografiemi opatřil Karel Čapek. Poprvé byla vydána roku 1933 a vypráví o narození a růstu štěňátka – foxteriéra Dášeňky. Tento nestárnoucí příběh zvídavého štěňátka oslovuje a provází dlouhá léta generace dětských čtenářů v každém věku.

Kniha je tvořena, vedle samotného textu, předmluvou, albem dosud nevydaných fotografií Dášeňky od Karla Čapka a papírovou vystřihovánkou. „V letošním roce bylo do 1. tříd ZŠ zapsáno celkem 922 dětí. Po jednom výtisku získal každý prvňáček, který nastoupil do první třídy základní školy nacházející se na území MČ Praha 10,“ dodal 1. místostarosta Vladimír Novák (ČSSD).