Aktuality ze školství

Metropolitní plán míří k projednání, Praha 10 chce znát názor veřejnosti

Zapojit do projednávání aktuální podoby Metropolitního plánu co nejširší veřejnost a umožnit každému, aby mohl jednoduše jeho současný návrh připomínkovat. To jsou cíle radnice Prahy 10, která se rozhodla v předstihu zahájit sběr připomínek nejdůležitějšího dokumentu určujícího budoucí podobu Prahy.


 

Projednávání s veřejností má začít v druhé polovině dubna s tím, že návrh Metropolitního plánu bude možné shlédnout každý týden ve večerních hodinách osobně na veřejném setkání a následných diskuzích. „Na setkáních budou odborníci z řad územního rozvoje Prahy 10 a případně další odborníci hlavního města Prahy vysvětlovat vše, co nebude jasné. Oslovili jsme náměstkyni primátorky Petru Kolínskou a ředitele Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) Ondřeje Boháče s žádostí o spolupráci, tak věříme, že vše dobře dopadne,“ vysvětluje radní pro územní rozvoj Prahy 10 Bohumil Zoufalík. Mimo veřejná setkání mají všichni možnost shlédnout návrh Metropolitního plánu též na webových stránkách IPR.

Připomínky a posouzení, které Magistrát hl. m. Prahy od jednotlivých městských částí v rámci společného jednání očekává, se budou pravděpodobně týkat zejména konkrétních lokalit či pozemků. Praha 10 na procesu tvorby MP spolupracuje od počátku se zpracovatelem, tedy Institutem plánování a rozvoje. „Máme i nadále zájem na tom, aby vznikl ucelený a komplexní územně plánovací dokument, díky němuž se bude nejen Praha 10 moci nadále kvalitně rozvíjet,“ dodává Zoufalík.

Pořizovatelem Metropolitního plánu je pražský Magistrát, zpracovatelem pak Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy. Radnice tak i je žádá o technickou a odbornou podporu i přímo na setkáních s občany. Občané by podle názoru desáté městské části měli mít právo se přímo na setkáních potkávat s pořizovatelem a zpracovatelem Metropolitního plánu. Dotaz zaslaný náměstkyni Kolínské se týkal i přesného harmonogramu projednání dokumentu.