Aktuality ze školství

MČ Praha 10 vysadila 33 nových stromů za narozené děti

Na území Prahy 10 je 33 nových dřevin. Městská část je na přelomu dubna a května vysadila v rámci projektu Stromy za narozené děti. Stejně jako vloni na podzim, i nyní byla výsadba z důvodu koronavirových opatření neveřejná. Rodiče ovšem od radnice dostali informaci o druhu stromku, místě, kde stojí, a jeho fotografii. Všechny stromy jsou doplněné cedulkou s křestními jmény dětí.

Publikováno: 20.05.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Projekty, Životní prostředí3427

Osázeno bylo celkem 22 míst po celé Desítce, nejvíce stromků (5) nově stojí na ploše ohraničené ulicemi Kišiněvská, Pitkovická, Benická a Gruzínská ve Vršovicích. Ve všech případech byl vysazený hloh obecný. Populární Malešický park je bohatší o dva duby letní, nechybí ani občany oblíbená sakura ozdobná (v ulici Křenická).

„Program výsadby stromů má letitou tradici a mnoho dětí a rodičů se na ´svůj´ stromek chodí pravidelně dívat a sledovat, jak společně s dítětem roste. Je to velmi milá připomínka narození nových občánků Prahy 10. Zároveň nové stromy zkrášlují veřejný prostor a zpříjemňují nám všem pobyt venku. Zejména v horních letních měsících naplno oceníme jejich termoregulační funkci. Dřeviny také postupně doplňujeme o zasakovací vaky, které jim v suchém období dodávají vodu, a brání tak jejich usychání,“ vysvětluje Jana Komrsková (Piráti), místostarostka pro oblast životního prostředí.

Projekt Stromy za narozené děti realizuje MČ Praha 10 od roku 2007, za tu dobu díky němu vysadila už více než 4 500 dřevin. Na „svůj“ strom má nárok každé dítě narozené na Desítce, rodiče jsou s nabídkou oslovováni při slavnostním aktu vítání občánků. Jeden strom je věnovaný maximálně deseti novým obyvatelům Desítky, radnice vždy hledá nejvhodnější místo i s ohledem na bydliště rodin.