Aktuality ze školství

MČ Praha 10 vyhodnotila soutěž „Zásobník projektů“. Na dotacích rozdělí 775 tisíc korun

Soutěž „Zásobník projektů – partnerství pro Prahu 10“ je pro letošek minulostí! Odborná porota složená z volených zástupců Desítky navrhla finanční podporu pětadvaceti projektům, výsledky schválila tento týden Rada městské části. Celkem bude mezi nápady na malé kulturní nebo komunitní akce, drobné úpravy veřejných prostranství a další myšlenky na zlepšení života místních obyvatel alokována částka 774 931 korun.

Publikováno: 11.06.2020
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Finance, Granty a dotace, Projekty, Ankety a soutěže3204

„Podporovat komunity, sousedství a dění ve veřejném prostoru je jednou z mých priorit. Myslím, že městská část by měla být do jisté míry koordinátorem místních organizací, měla by jim pomáhat a efektivně využívat a doplňovat jejich potenciál,“ říká David Kašpar (VLASTA / STAN), místostarosta pro školství a kulturu, který má „Zásobník“ v gesci.

Hlásit se mohli jednotlivci i organizace, a to jak s dlouhodobějšími aktivitami, tak jednorázovými akcemi. Pestré byly i oblasti, v nichž jednotliví účastníci „soutěžili“ – finanční příspěvek získaly projekty na ochranu přírody, umělecké počiny i nápady na tvorbu outdoorových prvků. Každému mohla být přidělena dotace až 50 tisíc korun.

V souvislosti s aktuální koronavirovou situací bylo podávání přihlášek oproti původnímu plánu posunuto o víc než dva týdny. „A momentálnímu dění samozřejmě odpovídá i zvýšená důležitost soutěže. Pevně věřím tomu, že i ona nám pomůže, abychom současný stav zvládli co nejlépe a veřejný prostor po nouzovém stavu co nejrychleji plnohodnotně ožil,“ uvádí David Kašpar.

Kromě finanční podpory je pro městskou část klíčová i průběžná komunikace s veřejně aktivními občany a organizacemi. Aktuálně se rozhodla uspořádat kulaté stoly, které proběhnou postupně ve všech „desítkových“ lokalitách: zatím jsou setkání naplánována pro Malešice (18. června) a Bohdalec a Slatiny (23. června).