Aktuality ze školství

MČ Praha 10 vyhlašuje za podpory magistrátu unikátní mezinárodní soutěž, park Chalupeckého a Haukové získá dominantu

Návrh, dodání a instalace výtvarného díla připomínajícího odkaz umělců a teoretiků Jindřicha Chalupeckého a Jiřiny Haukové. Takové je zadání mezinárodní soutěže, kterou připravuje městská část Praha 10. Dílo bude hotovo v roce 2022 a bude zkrášlovat park ve Vršovicích pojmenovaný právě po známé manželské dvojici. Výběr zhotovitele financuje Magistrát hl. m. Prahy, který chce docílit, aby prestižní soutěže o výzdobu veřejného prostoru přestaly být v českém prostředí raritou.

Publikováno: 26.06.2020
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Kultura, Ankety a soutěže, Veřejné prostory, Vršovice3213

Soutěž je podpořená z programu Umění pro město a jejím cílem je oslovit jak domácí uměleckou scénu, tak otevřít prostor zahraničím autorům. „Před rokem a půl jsme začali usilovat o to, aby se Pražané mohli ve veřejném prostoru setkávat se současným uměním. Program Umění pro město nyní nese první plody – vyhlášení umělecké soutěže na připomenutí odkazu významných uměleckých osobností Jindřicha Chalupeckého a Jiřiny Haukové. Věřím, že tímto celý program úspěšně odstartujeme a že nás čeká ještě mnoho podobných soutěží," uvádí Hana Třeštíková (PRAHA SOBĚ), radní hl. m. Prahy pro oblast kultury, památkové péče, výstavnictví a cestovního ruchu.

„O veřejném prostoru slýcháme nejvíce v souvislosti s úklidem. A to je zcela v pořádku - musíme o něj pečovat! Veřejná prostranství jsou totiž neoddělitelnou součástí naší kultury. Parky, kde jsme si hráli jako děti, ulice, kudy, jsme chodili do školy či náměstí, kam se chodíme projít, jsou v nás zakódovány, utváří naše kulturní hodnoty. A umění do těchto veřejných kulturních ploch patří. Jsem rád, že Praha 10 je v tomto směru průkopníkem a že může jít dobrým příkladem,“ vysvětluje radní pro školství a kulturu na MČ Praha 10 David Kašpar (VLASTA / STAN). 

Desítka si pro kompletní organizaci soutěže vybrala společnost CCEA MOBA (Centrum pro středoevropskou architekturu), která má s podobnými zakázkami bohaté zkušenosti. „Jedná se o první mezinárodní soutěž o návrh na realizaci uměleckého díla v České republice kde zadavatelem je městská část a investorem hlavní město Praha. Doposud umělecká díla vznikala ad hoc způsobem na politickou objednávku. Transparentní otevřená umělecká soutěž, kde politici ustupují do pozadí a nechávají prostor kurátorům, kritikům a umělcům, je základem nejen skvělého výsledku, ale i demokratické společnosti. Předpokládám, že se toto stane do budoucna standardem nejen v Praze, ale i v dalších městech. Podmínky budou otevřené široké škále umělců, kteří budou mít nově možnost své dílo porotě prezentovat skrze video,“ říká jeden ze zakladatelů CCEA Igor Kovačević.

Soutěž bude vyhlášena v srpnu, do října budou muset být odevzdány návrhy. Vítěze do konce roku určí porota složená jak z odborníků na umění, tak nejvyšších představitelů městské části. Radnici budou zastupovat starostka Renata Chmelová (VLASTA) a místostarostové Jana Komrsková (Piráti) a Martin Valovič (ODS). Náhradníkem je již zmíněný David Kašpar. Odborný hlas dodají Karina Kottová, ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého, Tomáš Vaněk, rektor Akademie výtvarných umění, a Otto M. Urban, kurátor, kunsthistorik a spisovatel. „Stále navíc probíhají jednání s dalšími možnými členy poroty ze zahraničí,” doplňuje Igor Kovačević

Dílo bude podle harmonogramu dokončeno v roce 2022. Jindřich Chalupecký a Jiřina Hauková byli manželé a významní představitelé umění 20. století. Chalupecký proslul zejména jako výtvarný a literární teoretik a kritik a historik umění. Rovněž překládal, stejně jako básnířka Hauková. Park na Praze 10 je po dvojici pojmenovaný od roku 2014.