Aktuality ze školství

MČ Praha 10 souhlasí se zvýšením daně z nemovitosti. Prostředky použije na opravu škol

MČ Praha 10 souhlasí s návrhem Magistrátu na zavedení místního koeficientu ve výši 2 pro výpočet daně z nemovitých věcí. Ten by Desítce umožnil vybrat na této dani příští roky o 70 milionů korun víc než doposud. Ty budou investovány do oprav a rekonstrukcí školních budov a do sociální oblasti. Příslušnou vyhlášku už schválila Rada hlavního města. Příští čtvrtek o ní definitivně rozhodnou pražští zastupitelé. 

Publikováno: 11.09.2019
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Bydlení a nemovitý majetek, Finance, Školství2913
MČ Praha 10 souhlasí se zvýšením daně z nemovitosti. Prostředky použije na opravu škol

V rámci připomínkování vyhlášky Rada MČ Praha 10 odsouhlasila zavedení místního koeficientu pro výpočet daně ve výši 2 a ponechání ostatních koeficientů na stávající úrovni. Tedy velikostního pro celé území městské části na hodnotě 5 a koeficientu pro budovy pro rodinnou rekreaci a podnikání 1,5.

Ve výsledku to bude pro obyvatele Prahy 10 znamenat zvýšení roční sazby daně z nemovitostí určených pro bydlení z 10 na 20 Kč/m2. „U průměrného padesátimetrového bytu bude nová výše daně vycházet na 84 korun měsíčně, což znamená zvýšení o 42 korun,“ vypočítává místostarosta pro majetek Petr Beneš (Piráti), který zároveň upozorňuje, že daň z nemovitých věcí je jedinou daní, která jde přímo do rozpočtu městské části.  

„Očekáváme, že příští rok na ní vybereme o 70 milionů korun víc než doposud. A tyto prostředky využijeme v době klesajících státních dotací na udržení současné kvality i rozsahu sociálních služeb, a zejména na investice do oprav a rekonstrukcí školních budov. Tady má Praha 10 velký dluh, v minulosti se tato oblast citelně zanedbávala,“ říká Lucie Sedmihradská (VLASTA), radní, která má na starosti finance.

Vyhlášku Magistrátu projednávala Rada MČ. Pro byli členové VLASTY a Pirátů, ODS se při hlasování zdržela. „Pro nás je principiální věc, že nepodporujeme zvyšování daní,“ říká místostarosta Martin Valovič (ODS), který zároveň odmítá, že by rozdílný názor na tuto problematiku jakkoliv poznamenal fungování koalice. Ta o zavedení koeficientu jednala na schůzi Rady (25. června), stejně jako ostatní městské části Prahy. Opozice přesto požádala o svolání jednání zastupitelstva, které bylo stanoveno na dnešek. Program jeho schůze nebyl schválen.