Aktuality ze školství

Jubilejní Signal Festival bude mít premiéru na Desítce

Největší galerijní zóna v historii. Velkoformátová projekce digitálního umělce Refika Anadola, umělce a průkopníka v oblasti umělé inteligence. A také vůbec první festivalová trasa vedoucí Prahou 10. Takový bude 10. ročník Signal Festivalu, festivalu digitální a kreativní kultury ve veřejném prostoru. Koná se od čtvrtka 13. do neděle 16. října vždy od 19 do 24 hodin.

Publikováno: 12.10.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Kultura3747

„Přívlastky ´digitální´a ´kreativní´pro mě do velké míry symbolizují dnešní dobu. Signal festival je úchvatnou přehlídkou moderních technologií v historických kulisách, přičemž nasvěcuje i aktuální společenská témata,“ říká Jana Komrsková (Piráti), místostarostka MČ Praha 10 odpovědná za oblast kultury.

Za předchozích devět let už Signal Festival v Praze přivítal více než 3 milionů diváků. Letošní desátý ročník si přesto klade laťku ještě výš. Kromě největší galerijní zóny láká na první divadelní performance v historii festivalu (ve spolupráci s multimediálním a multižánrovým souborem Národního divadla Laterna magika) či Refika Anadola, jednoho z nejvyhledávanějších světových digitálních umělců. V rámci Signal Festivalu představí své unikátní dílo v Centru architektury a městského plánování (CAMP). Vychází z městských dat Prahy, která poskytl Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR).  

Pro občany Desítky je pak lákadlem, že festival se bude premiérově konat i na jejím území. Bude jí procházet jedna ze dvou festivalových tras. A mezi 15 originálními světelnými instalacemi budou i čtyři „desítkové“. Originálním způsobem se postupně rozzáří Kostel svatého Václava (maďarský umělec László Zsolt Bordos), Vršovický zámeček (kanadské uskupení Caitlind Brown & Wayne Garrett), Heroldovy sady (francouzský kolektiv Collectif Scale) a kulturní prostor Vzlet (tuzemský kolektiv TABULA RASA a Jonáš Garaj).

Většina festivalového programu je zdarma, na 6 exkluzivních instalací je možné si zakoupit vstupenku Signal Plus a Signal VIP.

Podrobnosti najdete na webu festivalu (www.signalfestival.com).