Aktuality ze školství

Jednací řád zastupitelstva čekají změny: dostupnější materiály i možnost déle diskutovat

Jednání zastupitelstva pražské desáté městské části by se mělo stát transparentnějším. V souladu s předvolebními sliby bude na pondělním zasedání předložen nový jednací řád, který přináší řadu pozitivních změn, z nichž některé jsou pro zastupitele i veřejnost velmi zásadní.
Jednací řád zastupitelstva čekají změny: dostupnější materiály i možnost déle diskutovat

„Snažíme se o to, aby bylo jednání co nejtransparentnější a co nejlépe zdokumentované, aby měl kdokoli a kdykoli přístup k tomu, co se na jednání odehraje,“ vysvětlila důvody navrhovaných změn starostka Prahy 10 Radmila Kleslová (ANO). Za možná největší změnu sama považuje to, že nově budou tři dny před jednáním zastupitelstva k dispozici materiály včetně důvodových zpráv ke stažení na internetu.

 

Co dalšího důležitého se má změnit, bude-li zastupitelstvo hlasovat pro přijetí změn? „Bude prodloužen čas, který mohou zastupitelé i veřejnost využít pro své vystoupení, a to ze tří na čtyři minuty,“ popsal předseda návrhového výboru zastupitelstva Prahy 10 Lubomír Ledl (KSČM), který se na návrzích změn podílel. Nově bude zveřejňován stenozáznam a videozáznam z jednání. Na celý průběh zastupitelstva se tak každý bude moci podívat z pohodlí domova, a to nejen v čase přímého přenosu.

 

Změna se týká i dopředu zveřejňovaných materiálů. Doposud byl zveřejňován pouze program, veřejnost tak věděla pouze to, o čem se bude jednat. „Nově budeme zveřejňovat tři dny předem i návrhy usnesení a důvodové zprávy – zkrátka kompletní materiály tak, jak je dostávají zastupitelé. Každý se může podívat na to, co má být schváleno, jak je to odůvodněno a jaké to bude mít výsledky,“ uvedla starostka Kleslová.

V návrhovém výboru, který návrh nového jednacího řádu na zastupitelstvo přinese, jsou zástupci všech politických klubů. „Věnovali jsme tomu velkou pozornost, strávili jsme na tom spoustu času, aby měl každý možnost se vyjádřit. Chtěli jsme vše doladit předem, a ne až na zastupitelstvu, aby nevznikl chaos,“ doplnil Lubomír Ledl.