Aktuality ze školství

Desítka spouští desítky svých vodních prvků

Desátá městská část postupně spouští vodní prvky ve svých parcích, na náměstích a na dalších místech ve veřejném prostoru. Velká soustava v parku Malinová – Chrpová už je v provozu, v nejbližších dnech a týdnech se přidají Malešický park a volnočasový areál Gutovka. Na desítkách dalších míst budou občané moci využít pítka a mlhoviště.

Publikováno: 24.05.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Životní prostředí, Dětská hřiště3676
Desítka spouští desítky svých vodních prvků

„Vodní prvky každoročně zapínáme po 15. květnu, tedy po ´zmrzlých´. Ať už se jedná o velkou kaskádu nebo malé pítko, musíme každé místo nejprve zkontrolovat, provést nezbytný servis a v části případů i nutné opravy,“ popisuje místostarostka Jana Komrsková (Piráti), která na vršovické radnici zodpovídá za oblast životního prostředí.

Všemi těmito úkony prošly prvky v parku Malinová – Chrpová, a obyvatelé (nejen) Desítky se se u nich tedy už mohou osvěžit. Kaskádu v Malešickém parku úřad plánuje zprovoznit do konce května. Gutovka se standardně spouští k 1. červnu; letos radnice chtěla termín uspíšit, ale narazila na technickou závadu na kanalizaci, kterou aktuálně odstraňuje.

„Lidé se mohou těšit i na řadu dalších vodních prvků. Mezi ty nejvýraznější patří kašna na Kubánském náměstí, která vhodně dotváří atmosféru zdejších farmářských trhů, a bude spuštěná ještě v tomto týdnu. Stejně jako například fontána v ulici Jabloňová,“ vybírá místostarostka Komrsková hojně vyhledávaná lákadla.

„Už od minulého týdne navíc postupně zapojujeme pítka. Deset máme úplně nových, a umísťujeme je buď do nových prostor, nebo jimi nahrazujeme starší poškozená či nefunkční zařízení. Mlhoviště budou k dispozici postupně v patnácti lokalitách, především na dětských hřištích nebo v jejich bezprostředním okolí,“ vypočítává Jana Komrsková.

Takřka premiéru si vodní prvky odbydou v nově zrekonstruovaném parčíku v Rybalkově ulici. Pítko a fontánka byly totiž zprovozněné až na konci minulé sezony. „Očekávám, že o ně bude zájem i vzhledem k netradičnímu ztvárnění. Přilehlému parku se často říká Gröbovka. A protože významný průmyslník Moritz Gröbe byl známý mimo jiné stavbou železničních tratí, autor speciálně použil motiv trati,“ líčí místostarostka Komrsková.