Aktuality ze školství

Desítka (ne)známá. Praha 10 má nového průvodce po sochách či pomnících

Praha 10, to je i mnoho uměleckých děl, pomníků a památníků ve veřejném prostoru. Řada z nich má přitom výrazný „nadregionální“ přesah -  je spojená s úsilím československého a českého státu o samostatnost a svobodu. Občané je nyní mohou nově objevovat s rodinným průvodcem „Cesta hrdinů“, který vytvořily Michaela Matysová a Lucie Štůlová Vobořilová a vršovická radnice ho podpořila ze soutěže Zásobník projektů – partnerství pro Prahu 10.

Publikováno: 06.04.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Granty a dotace, Kultura3636

„Na dobrodružné objevování Prahy 10 se můžete vydat ve volných dnech, například o blížících se velikonočních prázdninách,“ zvou autorky projektu širokou veřejnost nejen z DesítkyPrůvodce se zaměřuje na konkrétně na lokalitu Strašnic, jejichž území je poseté připomínkami důležitých okamžiků české a československé historie a také současným uměním, oživujícím městské prostory. Autorky vybraly čtrnáct konkrétních míst (jejich seznam i zajímavosti k nim najdete na webu Prahy 10), skrze něž představují různá témata, pomníky, sochy i další umělecká díla. „Možná si díky procházce nově povšimnete obří malby na zdi činžáku nebo objevíte další informace o sochách, které denně míjíte. Ke každé ze čtrnácti zastávek je pro vás připraven samostatný list s informacemi a také tvořivými úkoly, otázkami a někdy i nápady na doma. Průvodce Cestou hrdinů si můžete vytisknout a projít si navrženou trasu celou nebo navštívit jen některá její zastavení,“upřesňují Michaela Matysová a Lucie Štůlová Vobořilová.

„Na Praze 10 bydlím už 5 let a vždy mě potěší, když objevím něco, co je pro naši čtvrť jedinečné. Ráda podnikám objevné procházky třeba se svými dětmi. Děti dobře vnímají, že sochy, ale třeba i mozaiky, reliéfy nebo malby na fasádě, křížky či náhrobky jsou něco speciálního, a stanou se pro ně přinejmenším zajímavými orientačními body. Také začínají tušit, že se za každým dílem či pomníkem skrývá nějaký příběh, který si zaslouží pozornost… Nebo si zvyknou, že ne všechno ve městě má být jen “užitkové”, ale třeba i krásné nebo zajímavé. Společně s Lucií jsme se rozhodly, že zkusíme vytvořit trasu, která propojí různorodá díla ve veřejném prostoru tak, aby vznikla tematická procházka.” komentuje záměr jedna z autorek projektu Michaela Matysová.

„Ke spolupráci jsme se snažily pozvat další místní spolupracovníky, ideálně spjaté s Prahou 10. Těší nás hlavně zapojení mladé ilustrátorky se skvělým pozorovacím talentem Adély M. Jirků, její kresby daly průvodci další rozměr,“ říká druhá ze spoluautorek Lucie Štůlová Vobořilová.

Michaela Matysová a Lucie Štůlová Vobořilová jsou rovněž autorkami rodinného průvodce uměním ve veřejném prostoru „Ahoj socho“, který vydala Galerie hlavního města Prahy v roce 2018. 

Vznik rodinného průvodce „Cesta hrdinů“ (pod projektovým názvem „Objevuj sochy na Praze 10“) podpořila desátá městská část z programu Zásobník projektů – partnerství pro Prahu 10, kam mohou občané každoročně přihlašovat nápady na oživení či vylepšení veřejného prostoru. Letošní přihlášky radnice přijímá do 28. února (podrobněji zde).