Aktuality ze školství

55 let od invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa

Před 55 lety vpadla vojska Varšavské smlouvy do Československa. 21. srpen 1968 se tak stal další osudovou osmičkou v našich dějinách.

Publikováno: 21.08.2023
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Kultura3901

Po invazi následovalo období s cynickým názvem normalizace. Během ní zločinný komunistický režim pronásledoval, šikanoval a věznil každého, kdo se mu jakýmkoli způsobem pokusil postavit. Uvolnění přinesla až sametová revoluce. 

Invaze si jen do konce roku 1968 vyžádala 137 mrtvých a několik stovek těžce raněných. Mezi zabitými byli i občané Desítky Zdeněk Příhoda, Emil Horčík, Zdeněk Wintr a Antonín Abraham. Všichni zemřeli v důsledku střetu s vojenskou technikou. 
 

Donedávna byla jména těchto obětí známá jen málokomu. Díky spolku Pomníky obětem bezpráví se na několika místech objevily černé pamětní desky. Přesné lokalizace pamětních desek jsou uvedeny na webu www.cerneseriky.cz

Tato iniciativa přispívá k tomu, že 21. srpen není jen datem v kalendáři, ale živou připomínkou, se kterou se pojí konkrétní lidské osudy. Vedle toho dnes zástupci Prahy 10 otevřeli výstavu před OC Cíl na Zahradním Městě s názvem `68 očima Františka Dostála, fotografa z Vršovic.

 

Pozvánka na výstavu `68 očima Františka Dostála