Aktuality z kultury

Válka na Ukrajině: Desítka pomáhá uprchlíkům již dva roky

Na Ukrajině si v únoru připomněli dvě smutná výročí: dva roky od začátku plnohodnotné ruské invaze a deset let od nezákonného zabrání Krymu. Tisíce lidí v Praze i v dalších městech vyjádřily sounáležitost s hrdinně se bránící zemí. Připomeňme si, co jsme pro napadenou zemi udělali v Praze 10.

Publikováno: 18.03.2024
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Úřad MČ, Pomoc Ukrajině5067

K uprchlické krizi v roce 2022 se vedení Prahy 10 postavilo čelem a ve smysluplné pomoci a integraci ukrajinských běženců, zejména maminek s dětmi a seniorů, pokračuje i dnes. „Desítka se ihned po vypuknutí války stala bezpečným přístavem pro ty, kterým všehoschopný diktátor vzal budoucnost v jejich domovské zemi. Naše pomoc jim alespoň vrací naději. V tom budeme i nadále pokračovat, dokud tato strašlivá válka neskončí. To je náš úkol i naše povinnost,“ říká starosta Martin Valovič.

V současnosti žije v Praze 10 zhruba 7000 lidí, kteří přesídlili v souvislosti s válkou na Ukrajině. Do škol zřizovaných Prahou 10 se integrovalo více než 600 ukrajinských dětí. Mnohým z nich asistovali krajané, kteří do Česka přišli dříve a mají již české občanství.

Maminkám jsme po prvotním šoku pomohli postavit se na vlastní nohy, tedy uplatnit se co nejdříve a co nejlépe v zaměstnání a zajistit si spolehlivou péči o děti. Seniorům jsme pomohli opouštět izolaci, do níž se dostali, případně se zorientovat v našem systému a dovést je k plné samostatnosti. Mladým lidem, kteří se vždy adaptují snadněji, jsme nabídli kurzy českého jazyka a možnost smysluplného trávení volného času. Nezapomněli jsme ani na poskytování psychosociální podpory,” říká Marija Skyba, koordinátorka Prahy 10 pro integraci cizinců, která byla těmto rodinám oporou a průvodcem. 

Ukázalo se, jak důležité je pro příchozí i pro naše občany i pro městskou část mít v jednotlivých lokalitách partnery z neziskového sektoru, kteří na ukrajinské rodiny mají přímou vazbu, rodiny je znají, mají k nim důvěru a navázali již osobní vztahy.

Rodinná a komunitní centra se spolu s odpovědnými složkami Úřadu městské části Praha 10 od počátku zapojily do procesu přijímání rodin, byli k dispozici přímo tam, kde se uprchlíci ubytovávali, a nabízeli psychologickou i přímou materiální pomoc. „Od začátku zločinné a krvavé války odvádí desítkové školy spolu s místním neziskovým sektorem skvělou práci. Její výsledky už dnes dalece přesahují úvodní vlnu solidarity. Vidíme, jak dobře ukrajinské děti zapadly do třídních kolektivů a jak dobře se integrovali uprchlíci. Úspěch podtrhují i data. Praha 10 spolu s Prahou 4 a 5 přijaly nejvíce uprchlíků z celé metropole,“ říká místostarosta David Kašpar a dodává: „Za systematickou a odbornou pomoc, zapojování uprchlíků do komunitních aktivit i nabídku volnočasových aktivit jim patří velké poděkování.”  

Hned na začátku války bylo na žádost vedení Hlavního města Prahy připraveno nouzové ubytování pro 100 lidí v Bytovém domě Malešice. Od července 2023 mají uprchlíci již standardní nájemní smlouvy a mnozí byli přestěhováni do bytů v různých lokalitách Prahy 10, kde jsou spokojení, platí řádně nájem a plní si své povinnosti v zemi, která je přijala. „Musíme odmítnout jakýkoli xenofobní populismus, který umně pracuje se strachem a manipulací. Naprostá většina těch, kdo přišli po 24. únoru roku 2022 je tady jen proto, že se ve své rodné zemi báli o život. Nelze se tomu divit. Zprávy o válečných zločinech spáchaných okupanty v Buči či Irpini jsme viděli prostřednictvím médií všichni.


Rusové navíc záměrně bombardují města a civilní infrastrukturu. V takových podmínkách nelze žít, jen po omezeně dlouhou dobu přežívat,“ dodává místostarosta Tomáš Pek.

Během stěhování úzce spolupracovaly jednotlivé odbory a oddělení Úřadu městské části Praha 10, zejména Odbor bytů a nebytových prostor a Oddělení strategického rozvoje a participace. 

Vedení MČ Praha 10 si i nadále klade za cíl podporovat dobré sousedské vztahy a provázanost s majoritní společností. V roce 2023 se radnice Prahy10 zúčastnila „Programu podpory ukrajinských uprchlíků a rozvoje sociální soudržnosti na území hl. m. Prahy“ pro rok 2023, finančně hrazeného UNICEF. Úkoly, které před námi stojí, spočívají v prohloubení integrace, v rychlé sociální pomoci tam, kde je to třeba, v podpoře vzdělávání dětí a mládeže a celkové adaptaci příchozích na život v naší krásné městské části.

Další info naleznete zde:

https://strategieprodesitku.cz/podpora-ukrajinskych-obcanu-v-ramci-integrace-na-praze-10/