Aktuality z kultury

Staňte se spoluautory naučné stezky ve Strašnicích

Novou naučnou stezku ve Strašnicích připravuje Praha 10 s občanským sdružením ČSOP „Natura, quo vadis?“ a žádá o spolupráci i širokou veřejnost. „Návštěvníci stezky si budou moci prohlédnout známá místa a interaktivní formou ověřit své znalosti, případně získat nové informace o této pražské čtvrti,“ popsal smysl stezky 1. místostarosta Prahy 10 Vladimír Novák (ČSSD).

Publikováno: 23.04.2014
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Strašnice, Společně, Zprávy tiskového mluvčího598

Dnes jsou Strašnice se svými 35 tisíci obyvateli, několika sídlišti a hustou dopravní strukturou nedílnou součástí Prahy 10. "Těžko si dnes již představíme, že dříve bývaly Strašnice jen malou vesnicí za Prahou, kde byl na návsi rybník obehnaný statky. Obec se postupně, jak rostla Praha, rozvíjela, až ji Praha pohltila. V roce 1911 byla do Strašnic prodloužena trať elektrické dráhy od Flóry a v roce 1922 se Strašnice staly součástí nově vytvořeného obvodu Prahy XIII," popsal historické milníky této pražské čtvrti 1. místostarosta Novák.

Nejen o historii, ale i o významných místech a událostech současných nebo již dávno zapomenutých bude "vyprávět" právě nově budovaná městská naučná stezka. Na stezce se podílí místní pamětníci a znalci. Bude tvořit vycházkový okruh ze Strašnické kolem kostela Neposkvrněného početí Panny Marie, přes Solidaritu, bývalou strašnickou vinici a kolem Vinohradského hřbitova a Trmalovy vily se vrátí zpět k metru.

Spoluautory stezky se ale mohou stát všichni: Praha 10 má zájem o poskytnutí fotografií a dalších materiálů (starých plakátů kin, divadel, či pozvánky na místní akce, historické reklamní plakáty místních podniků aj.) zachycující minulost Strašnic a zdejší dění.

Na možnostech poskytnutí materiálů se lze dohodnout na zdenkano@praha10.cz, katerinab@praha10.cz, či na radek.borovicka@natura-praha.org, případně je lze předat osobně na radnici MČ Praha 10, budova C, 5. patro, kancelář č. 522, odbor kultury a projektů.“