Aktuality z kultury

Praha 10 odhalila pamětní desku E.Kolbenovi v jeho bydlišti

Významnému českému elektrotechnikovi, vynálezci a kapitánovi československého průmyslu Emilu Kolbenovi dnes odhalila Praha 10 pamětní desku v jeho místním bydlišti – v tzv.červené vile v Hradešínské ulici. „Toto symbolické připomenutí této významné osobnosti jsme se rozhodli uskutečnit u příležitosti blížícího výročí jeho smrti 3.července 1943 v koncentračním táboře a také protože se nám podařilo jeho vilu získat do plného vlastnictví města,“ řekl starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík (Nez.).

Publikováno: 25.06.2014
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Vinohrady, Zprávy tiskového mluvčího, Různé655
Praha 10 odhalila pamětní desku E.Kolbenovi v jeho bydlišti

Praha 10 rozhodnutím svého zastupitelstva zakoupila letos na jaře třetinový podíl od potomků E.Kolbena za necelých 10 mil. korun.  „Tato historicky cenná stavba se tak zařadila do pomyslného triumvirátu významných vil, které Praha 10 vlastní. Nejdůležitější a nejcennější z nich je určitě vila Karla Čapka a mnoho let již veřejnosti úspěšně slouží strašnická Trmalova vila. O přesném využití Kolbenovy vily budeme teprve jednat, ale určitě chceme, aby byla zpřístupněna veřejnosti,“ vysvětlil starosta dnes během odhalení pamětní desky, kterého se zúčastnil i starosta Prahy  9  Jan Jarolím (ODS).

Emil Kolben působil ve Spojených státech po boku předních vynálezců a průmyslníků – Nikoly Tesly a Thomase Edisona, který později na jeho pozvání zavítal i do Prahy. Kolben byl držitel řady ocenění včetně Řádu železné koruny, který mu udělil přímo císař František Josef I. Po založení Československa se stal jedním pilířů průmyslu nově vzniklé republiky a jedním z nejvýznamnějších evropských průmyslníků. Spoluzaložil legendární a dodnes působící ČKD. Jeho nezměrnou činorodost a neúnavnou práci však zastavily tragické historické události –okupace a válka. Kolben vytrvale odmítal z protektorátu emigrovat. V červnu 1943 byl i přes protesty protektorátní vlády deportován do koncentračního tábora v Terezíně. O necelý měsíc později, 3.července 1943 - tedy za týden před 71 lety - v něm Emil Kolben umírá.