Aktuality z kultury

Praha 10 nabízí sportovní kurzy zdarma, každý měsíc představí jeden sport

Podporovat aktivní život a zapojit do sportovních aktivit ještě více obyvatel než v minulých letech. Obyvatelé Vršovic, Malešic, Záběhlic a Strašnic mají i letos na výběr z mnoha možností, jak ve svém sousedství udělat něco pro svoje zdraví. Výběr je široký – od kurzů běhu, jógy, nordic walkingu, rekondičních cvičení až po box pro seniory, plavání či každý měsíc velký sousedský turnaj.

Praha 10 nabízí sportovní kurzy zdarma, každý měsíc představí jeden sport

Praha 10 před více jak rokem spustila program Aktivní Desítka. V rámci té dnes nabízí aktivity, kterých se Pražané mohou účastnit zdarma společně s celou rodinou, zpravidla se navíc mohou těšit na drobné dárky a sportovní pomůcky jako pozornost za účast: „Kromě toho jsme letos vyčlenili více jak 20 milionů korun pro naše sportovní kluby a organizace. Každé dítě, které sportuje, dotujeme částkou 1500 korun,“ vysvětluje radní pro sport a územní rozvoj Bohumil Zoufalík (NPP10-HPLD).

Jaké konkrétní aktivity se obyvatelům Prahy 10 nabízí? Velmi populární je běžecká škola, která začíná každé úterý od 18 hodin v Malešickém parku. Není nutná registrace, stačí přijít a běhat pod dohledem profesionálních běžců. Stejně tak kurzy jógy, které probíhají každou středu od 19 hodin na stejném místě. V letních měsících se do lekcí zapojuje i přes 100 cvičících. V zimě se kurzy přesouvají do tělocvičny. „Kurzy jógy a běhu jsou nejpopulárnějšími aktivitami, které nabízíme. Cvičení pro seniory probíhá pod dohledem zkušeného lektora, který názorně předvádí a napomáhá správnému provádění jednotlivých cviků. Do lekcí jsou zařazeny i různé balanční pomůcky potřebné pro provádění rehabilitačních cviků,“ vysvětluje předsedkyně sportovního výboru Prahy 10 Kateřina Peštová (ČSSD).

Pro starší generace je určeno také tradiční losování „plavenek“, tedy lístků do vršovického bazénu. V každém losování je rozdáno 1000 lístků, celkem tak městská část může umožnit plavání zdarma až třem tisícům seniorů. Jedno losování již proběhlo, další se koná 25. června a 3. září. Oblíbené jsou i lekce nordic walkingu, které se konají v Malešickém parku každé pondělí od 9:30 hodin.

Co měsíc, to jeden velký turnaj

Zcela ojedinělé v rámci celé Prahy jsou i turnaje Aktivní Desítky, která každý měsíc symbolicky převezme patronát nad jedním druhem sportu a snaží se ho přiblížit široké veřejnosti a zejména dětem. Jedná se dohromady o 10 turnajů v různých sportech. Minulý rok se jich zúčastnilo několik tisíc sportovců, podle radnice je to nejlepším důkazem toho, že zájem veřejnosti o aktivní životní styl stále stoupá a je správné tento trend podporovat. Nejbližší turnaj čeká amatérské sportovce a rodiny s dětmi 14. dubna v tenise, následovat bude minikopaná 13. května. První sousedský turnaj má Praha 10 již za sebou, klání v bowlingu bylo obsazeno na maximální kapacitu: „K dispozici byla školička s trenérem pro děti, panovala skvělá sousedská atmosféra a každý si odnesl pohár či cenu útěchy. A v tomto duchu budeme pokračovat,“ plánuje radní Zoufalík.