Aktuality z kultury

Na Moskevské je nová výstava. Ukazuje ukrajinské „děti války“

Děti války. Tak se jmenuje expozice organizace ActForUkraine, jejíž vystavení ve veřejném prostoru společně připravily MČ Praha 10 a Velvyslanectví Ukrajiny v České republice. Slavnostní vernisáž na Moskevské ulici dnes proběhla i za účasti ministra zahraničních věcí Jana Lipavského.

Publikováno: 15.09.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Kultura3731

Výstava obsahuje 13 velkých fotografií, na kterých jsou zachycené děti v kulisách ozbrojeného konfliktu na Ukrajině. Úvodní panel pak doplňuje hrozivý kontext: 341 zabitých dětí či 7,5 milionu dětí zasažených válečnými událostmi. Jde přitom o čísla z doby vzniku výstavy, aktuálně jsou tedy ještě vyšší.

„Jedná se o expozici, která není zábavná. Nepohladí vás po duši, nezlepší vám náladu. To ani není jejím cílem. Výstava, kterou můžete vidět kolem mě, ukazuje krutou realitu. Třináct nesmírně silných fotografií vám sdělí víc, než tisíc slov,“ řekla při svém projevu Jana Komrsková (Piráti) a vysvětlila, proč výstava stojí zrovna na Moskevské ulici: „Symbolicky tím chceme dát najevo, že tragédie způsobené válkou, kterou Putin rozpoutal, by měla vidět především ´Moskva´. Ulice pojmenovaná po ruském hlavním městě se tak na čas stane svědectvím válečných hrůz na Ukrajině a já si z celého srdce přeju, abychom o nich mohli co nejdřív mluvit v minulém čase.“

„Děti jsou v každém konfliktu nejzranitelnější. Války jim berou to nejdůležitější – dětský nezastřený a otevřený pohled na svět, ve kterém se cítí v bezpečí. Chci poděkovat České republice za to, že zachránila dětské úsměvy desítkám tisíc ukrajinských dětí. Poskytla jim teplo, bezpečí, lékařskou péči a možnost studovat a dále rozvíjet svoje sportovní nebo umělecké schopnosti. Generace našich dětí, které se spřátelily teď, v době ruské invaze na Ukrajinu, jsou nejspolehlivější zárukou dobrých vztahů mezi našimi zeměmi v budoucnu,“ uvedl Vitalij Usatyj ,chargé d`affaires Ukrajiny v České republice.

Autorem výstavy „Děti války“ je nezisková organizace ActForUkraine, která právě prostřednictvím fotografií sbírá finanční dary na pomoc ukrajinské armádě. Přispět mohou i návštěvníci výstavy, na každém z panelů jsou umístěné čárové kódy s webovou adresou sbírky.