Aktuality z kultury

MČ Praha 10 svolala svou Bezpečnostní radu. Dneškem zahájila pravidelná jednání

MČ Praha 10 reaguje na zhoršující se epidemiologickou situaci v Česku. Dnes odpoledne proběhlo první distanční jednání její Bezpečnostní rady, kterého se zúčastnili i zástupci složek Integrovaného záchranného systému (IZS) působících na území Desítky. Skupina se bude scházet pravidelně každý týden.

Publikováno: 22.09.2020
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Bezpečnost, Koronavirus3288

Úřad, jím zřízené organizace i složky IZS mají momentálně na skladu dostatek ochranných prostředků, potřeby občanů jsou saturované. V případě změn je městská část připravena okamžitě zavést opatření, která byla účinná v jarních měsících, důraz bude klást na networking s profesními organizacemi.  

„Momentálně jsou náš úřad i zřizované organizace, zejména mateřské a základní školy a Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci pro seniory, zásobeny ochrannými prostředky přibližně na dva měsíce dopředu. Jejich stav budeme průběžně kontrolovat a doplňovat,“ říká Renata Chmelová (VLASTA), starostka desáté městské části. 

Kromě toho je monitorována i situace v terénu: Sociální odbor městské části disponuje zkušenými terénními pracovníky. Desítka má navázanou úzkou spolupráci s neziskovými organizacemi na svém území. A z jara stále aktivní síť dobrovolníků, kteří jsou připraveni opět pomáhat. 

„Pokud by se situace zhoršovala, jsme připraveni okamžitě obnovit podpůrná opatření pro naše občany, zejména ty osamělé a jakkoliv znevýhodněné, kteří mají omezenou možnost si sami pomoci. Linka v nouzi fungovala v mnoha případech jako ´propojka´mezi nimi a dobrovolníky. S distribucí ochranných prostředků nám pak pomáhala také tzv. síť odpovědných organizací,“ popisuje Renata Chmelová. 

Nyní se občané mohou na Úřad městské části obracet prostřednictvím call centra nebo příslušných odborů. Bez ohledu na vývoj situace bude MČ Praha 10 klást důraz na networking. Kromě samozřejmé kooperace s Hygienickou stanicí hl. m. Prahy, Magistrátem hl. m. Prahy či ostatními městskými částmi bude navazovat spolupráci například s odborníky věnujícími se psychologické pomoci a prostřednictvím svých komunikačních kanálů na příslušné organizace odkazovat.